Elektrisch geladen hiphopmoves als kritiek op blanke hegemonie

De woorden van rapper Typhoon sluiten goed aan bij de ritmische en bevlogen danstaal van Alida Dors. Zeven dansers maken zich met moeite los uit een keurslijf van unisono formaties.

Mirjam van der Linden
Built for it Beeld Jean van Lingen
Built for itBeeld Jean van Lingen

De samenwerking met rapper Typhoon verklaart ongetwijfeld mede de lange speellijst van Built for It. Voor deze goed geoliede choreografie van Alida Dors, dé vrouw in Nederland die hedendaagse dans vanuit het hiphopidioom maakt, sprak hij fragmenten uit zijn songs IJswater en Wind waait opnieuw in. Het is een bescheiden indringende bijdrage; Typhoons woorden sluiten goed aan bij de ritmische en bevlogen danstaal van Dors.

DJ Lovesupreme tekende voor een mooi gelaagde, beurtelings sferische en swingende soundtrack. Omgeven door zes intimiderende megafoons, tevens lampen, maken zeven dansers zich langzaam en met moeite los uit een keurslijf van unisono formaties - militair, robotachtig, folkloristisch - en zware schuimrubberen pakken die dikke blanke vrouwen van hen maakt. Vloeiende of elektrisch geladen hiphopmoves breken door dit dubbele pantser heen en geven de lichamen als het ware vrijheid, zuurstof. Solo's scheiden zich van de gevarieerd in de ruimte geplaatste groepsformaties af.

De pakken zijn een teleurstellend letterlijke verwijzing naar choreograaf Maguy Marin, die in het legendarische Groosland (1989) dansers kostumeerde als 'dikkerdjes'. Waar Marin de schoonheidsidealen van het ballet bekritiseerde, lijkt Dors de hegemonie van de blanke cultuur ter discussie te willen stellen - hoewel dit niet verklaart waarom ze van iedereen een vrouw heeft gemaakt. Als het tegen het eind lukt 'de huid' tot halverwege af te stropen, zien we een multiculticast van blonde, donkere, gekrulde en kale koppies. Oordeel niet op basis van wat je kent. Kijk naar het individu. Wij zijn zij, zij zijn wij. Zoiets.

Built for it. Choreografie: Alida Dors, tekst: Typhoon, soundtrack: DJ Lovesupreme. 12/11, Rotterdamse Schouwburg. Tournee t/m 13/5.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden