Live

Election day overdag van minuut tot minuut

Amerika gaat naar de stembus. De laatste opiniepeilingen beloven een nek-aan-nekrace. Dit liveblog wordt nu gesloten en hier opnieuw opgestart.

Een hotelwerknemer tilt met kartonnen beelden van Romney en Obama in een hotel in San Salvador. Beeld afp

Om wille van de snelheid van dit liveblog starten we een nieuwe. Dat is hier te volgen, bedankt voor het lezen van dit blog.

Romney en Obama hebben elkaar vandaag bedankt en geprezen voor de gevoerde campagne. Obama: 'Ik wil gouverneur Romney feliciteren met zijn karaktervolle campagne. Ik weet dat zijn aanhangers net zo'n inzet tonen en net zo enthousiast zijn en vandaag net zo hard werken.'

Romney: 'De president heeft een sterke campagne gevoerd. Ik geloof dat hij een goede man is en wens hem en zijn familie het beste. Hij is een goede vader en een goed voorbeeld van een goede vader maar het is tijd voor een nieuwe koers. Het is tijd voor een beter morgen.'

Koekjes met de hoofden van Romney en Obama. Beeld getty

De economie is voor de meeste kiezers het belangrijkste onderwerp in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat blijkt uit de eerste exitpolls.

Zes op de tien stemmers gaven aan dat ze hun stem vooral hebben uitgebracht met de economie in hun achterhoofd. Zo'n veertig procent zei dat de economie aan de beterende hand is, maar meer mensen zeiden te denken dat de economie stilstaat of juist achteruit gaat.

Mitt Romney heeft een overwinningsspeech geschreven van 1118 woorden lang. Het is de enige speech die hij voor vandaag heeft geschreven, dat meldt CNN-verslaggever Steve Brusk.

Obama begoet zijn supporters na zijn laatste campagnestop in Des Moines, Iowa. Beeld ap

Amerikaanse kiezers wachten in een lange rij om te stemmen in een school in Bristow, Virginia.

Beeld afp

Volkskrant.nl zal deze verkiezingsnacht regelmatig Google Hangouts uitzenden. Ons team in de Melkweg zal prominente aanwezigen van de President's Night interviewen en onze correspondenten in de VS zullen u bijpraten over het laatste nieuws en de sfeer aldaar. Bekijk hier de laatste hangout terug, met Jack de Vries, Erik van Bruggen, D66-europarlementariër Marietje Schaake en Volkskrant-hoofdredacteur Philippe Remarque. Helaas is het eerste gedeelte van de hangout weggevallen.

Uit onderzoek van Pew Internet and American Life Project blijkt dat inmiddels 22 procent van de Amerikaanse kiezers via social media laat weten op wie zij vandaag hebben gestemd, dat meldt persbureau AP.

Maar, meldt CNN Money, degene die vandaag een foto van hun stembiljet hebben gepost, hebben misschien de wet overtreden. De meeste staten hebben het namelijk verboden foto's te maken binnenin stembureaus.

Het campagneteam van Obama twittert het nog maar eens, Obama rekent op de Amerikanen:

Foto: Romney posseert tijdens zijn allerlaatste campagnestop met campagnemedewerkers in een callcenter in Green Tree, Pennsylvania.

Beeld afp

Big Bird komt steeds weer terug.

Romney is nu op weg naar Boston.

De Amerikaanse beurzen sloten de verkiezingsdag af met winst. Onder meer defensie- en energiefondsen gingen flink omhoog, waardoor analisten constateerden dat beleggers dinsdag rekenden op een verrassingsoverwinning van de Republikeinse kandidaat Mitt Romney.

De Dow-Jonesindex sloot 1 procent hoger op 13245,68 punten. De brede S&P 500 klom 0,8 procent tot 1428,39 punten en de technologiebeurs Nasdaq won 0,4 procent tot 3011,93 punten.

De euro noteerde 1,2815 dollar, een fractie lager dan bij het sluiten van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie steeg 3,2 procent in prijs tot 88,38 dollar. Brentolie steeg 3 procent tot 110,95 dollar.

De Republikeinse vicepresidentskandidaat Paul Ryan heeft een plan B voor het geval hij en Mitt Romney niet als winnaar uit de bus komen bij de presidentsverkiezingen. Ryan is ook kandidaat voor zijn Congreszetel in Wisconsin.

Autofabrikant Chrysler steunt president Obama. Het bedrijf geeft al het personeel vrij om vandaag te gaan stemmen. 'kom op', twitterde vicepresident Ralph Gilles van de designafdeling.

Wouter Bos geeft een speech als Mitt Romney tijdens de President's Night in de Melkweg. Beeld anp
Oud-voetballer Brian Roy geeft een speech als president Obama tijdens de President's Night in de Melkweg. Beeld anp

Amerika kiest vandaag niet alleen een president. In diverse staten worden ook referenda gehouden over onder meer het homohuwelijk en de legalisering van marihuana. Volgens het Initiative and Referendum Institute van de University of Southern California worden dinsdag in 38 staten maar liefst 176 kwesties aan de kiezers voorgelegd.

President Obama krijgt van journalisten niet alleen vragen over de verkiezingen. Een radiostation in de staat New Hampshire wilde weten of hij de Gangnam Style-dans na zou kunnen doen. Obama antwoordde dat de videoclip heeft gezien, en dat hij denkt die dans wel te kunnen. Maar hij is niet van plan om dat aan het publiek te laten zien. ‘Dat bewaar ik voor Michelle.’

Een stemmachine in Pennsylvania is uit gebruik genomen nadat bleek dat hij elke stem voor Obama, veranderde in een stem voor Romney.

CNN gaat de verkiezingsuitslagen vanavond projecteren op het Empire State Building. De uitslagen van elke staat komen voorbij op een enorme verticale lichtbak. Het gebouw wordt verlicht in de kleur van de winnaar.

In twee Amerikaanse staten, Kentucky en South Carolina, kan dinsdag niet in de horeca worden geproost op de winnaar van de presidentsverkiezingen. In beide staten geldt op verkiezingsdagen een alcoholverbod in cafés en restaurants.

De vliegtuigen van Mitt Romney en Paul Ryan zijn geland in Cleveland, Ohio. De staat Ohio zal waarschijnlijk vandaag beslissend zijn.

Barack Obama heeft het campagnehoofdkantoor in Chicago bezocht en daar gebeld met een aantal vrijwilligers die zich voor hem hebben ingezet. 'Hallo Hattie? Dit is Barack Obama. Je weet wel? De president?'

Obama belt met vrijwilligers Beeld REUTERS

Ook de stemlokalen in Hawaï zijn nu open. Dat betekent dat er op dit moment in het hele land gestemd kan worden - van de oostkust, tot de westkust en in de Pacific.

De Europese beurzen sloten dinsdag de handel af met winst. Na de verliesbeurt van een dag eerder gingen beleggers op zoek naar koopjes. De blik bleef daarbij vooral gericht op de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten.
De AEX-index in Amsterdam sloot 0,7 procent hoger op 337,37 punten. De MidKap-index klom 0,6 procent tot 528,64 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tot 0,9 procent.

Sarah Obama, de 90-jarige 'oma' van Barack Obama, bidt voor de herverkiezing van de Amerikaanse president. Dit zei de bejaarde Keniaanse dinsdag tijdens een geïmproviseerde persconferentie in haar dorp in het westen van het Afrikaanse land.

Sarah Obama Beeld epa

'We weten nog niet wat er gaat komen, maar de presidentsrace heeft in elk geval de geschiedenisboeken al gehaald vanwege de enorme bedragen die er aan de campagnes zijn uitgegeven. En de intensiviteit er van. De race om het Witte Huis is al twee jaar volop bezig,' aldus een verslaggeefster op CNN.

Mitt Romney en zijn vrouw Ann brengen hun stem uit un Belmont, Massachusetts. Beeld afp

Ook al geven hun stemmen vast niet de doorslag in de nek-aan-nekrace tussen Barack Obama en Mitt Romney, toch stelden honderdduizenden inwoners van de door superstorm Sandy getroffen Amerikaanse oostkust dinsdag alles in het werk om hun stem uit te brengen, meldt persbureau AP. Voor veel kiezers in de gehavende staten New York en New Jersey is de stembusgang een erezaak.

In enkele zwaargetroffen gebieden moeten kiezers uitwijken naar stembureaus elders, maar de opkomst is vooralsnog hoog. 'Het is belangrijk, want dit is onze dag', zei wachtende kiezer Agim Coma voor een stembureau in New Jersey.

In de rij voor een door orkaan Sandy beschadigd stembureau in Hoboken, New Jersey. Beeld reuters

Ook Paul Ryan, de running mate van Mitt Romney, heeft inmiddels gestemd. Hij deed dat in een stembureau in Janesville, Wisconsin.

Paul Ryan, kandidaat-vicepresident voor de Republikeinen, brengt met zijn vrouw Janna zijn stem uit in Janesville, Wisconsin. Beeld reuters

Kiesmannen, het congres, swing states... in niets lijken de Amerikaanse presidentsverkiezingen op de verkiezingen zoals we ze in Nederland kennen. Hoe verlopen de verkiezingen vandaag precies?
Het Amerikaanse kiesstelsel in een notendop.

Het wordt een lange verkiezingsnacht. Welke momenten zijn het spannendst? Buitenlandcommentator Paul Brill zette op een rijtje wat waarschijnlijk de belangrijkste tijdstippen zullen zijn. Zie hier uw gids voor de verkiezingsnacht.

Uiteraard is Volkskrant.nl er vannacht de hele nacht live bij met liveblogs, hangouts en reacties, zodat u geen seconde van de verkiezingsuitslagen hoeft te missen.

Inmiddels zijn de stembureaus ook opengegaan in Californië, Idaho, Nevada, Oregon en het overige deel van Vermont.

The Guardian heeft het verloop van de Amerikaanse verkiezingen samengevat in een mooie online strip. Scroll naar beneden en de strip ontvouwt zich voor uw ogen.

Beeld The Guardian

Een beursbericht van het ANP: De Amerikaanse beurzen zijn geopend. De handel staat vooral in het teken van de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. De Dow-Jonesindex noteerde enige minuten na aanvang van de handel 0,3 procent hoger op 13.152 punten. De brede S&P 500 klom 0,2 procent tot 1420 punten en de technologiebeurs Nasdaq won 0,1 procent tot 3002 punten.

Obama en Romney benadrukken graag elkaars verschillen tijdens de verkiezingscampagne, maar wie goed kijkt ziet veel overeenkomsten. Bekijk hier een serie foto's van Obama en Romney in spiegelbeeld.

Beeld AFP

De running mate van Romney, Paul Ryan, staat naar verluidt op het punt om ook zijn stem uit te gaan brengen.

Romney's oudste zoon Taggard 'Tagg' Romney heeft een familiefoto op Instagram geplaatst. Het stemmen op zijn vader noemt hij een 'emotionele aangelegenheid'.

Mitt Romney heeft zojuist zijn stem uitgebracht in Massachusetts. Gevraagd naar op wie hij gestemd had, antwoordde de Republikein: 'Ik denk dat u dat wel weet.'

Romney voert vandaag nog campagne in de strategisch belangrijke staten Ohio en Pennsylvania. Vanavond gaat hij naar Boston om daar de Republikeinse verkiezingsreceptie bij te wonen en op de uitslag te wachten.


Tegen de tijd dat de winnaar - vermoedelijk - bekend is, is de krant al gedruikt en de krantenjongen al onderweg. De Volkskrant komt daarom speciaal voor de verkiezingen met een extra digitale editie, die door iedereen vanaf zeven uur gratis te downloaden is op tablet, pc of smartphone. Lees hier meer over deze speciale service.

Het is dringen geblazen bij veel stembureaus in staten aan de oostkust van de Verenigde Staten. Mensen wilden op tijd hun stem uitbrengen, en stonden soms al ruim voor het openen van de stembureaus in de rij.

Stembureau in Washington, DC Beeld afp

Vicepresident Joe Biden heeft zojuist zijn stem uitgebracht in Delaware.

De huidige vicepresident Joe Biden na het uitbrengen van zijn stem. Beeld reuters

In verschillende Amerikaanse staten wordt de kiezer vandaag gevraagd of het recreatieve gebruik van de marihuana moet worden gelegaliseerd, in weerwil van federale wetgeving. In de staat Washington lijkt de kans het grootst dat het voorstel erdoor komt. Volgens peilingen zegt meer dan 55 procent van mensen die vermoedelijk gaan stemmen voor te zijn. Iets meer dan 37 procent is tegen.

Beeld Thinkstock

Rond deze tijd gaan ook de stembureaus in Alabama, Arizona, Iowa, Kansas, Minnesota, Mississippi, delen van North Dakota, Oklahoma, delen van South Dakota, Tennessee, Texas en Wisconsin open.

Kiezers in de rij voor een stembureau in St. Petersburg, Florida. Beeld AFP

De Amerikaanse presidentsverkiezingen eisen de aandacht van de wereld op. Is dat nog altijd terecht? Jazeker, want de VS laten de enige serieuze uitdager, China, met gemak achter zich, schreef China-expert Fokke Obbema afgelopen zaterdag in de Volkskrant.

CNN heeft een aantal antwoorden op veelgestelde vragen over de Amerikaanse verkiezingen online gezet. Bijvoorbeeld: waarom zijn de verkiezingen altijd op een dinsdag in November? Het stamt uit de begintijd van de verkiezingen, toen men nog per paard naar de stembus toog, aldus CNN. Dinsdag was een ideale dag omdat men op zondag naar de kerk kon, op maandag naar de hoofstad konden rijden en op dinsdag konden stemmen. Dan waren ze mooi klaar op woensdag - marktdag. De maand november kwam goed uit doordat het precies tussen de oogsttijd en de strenge winter in lag.

Barack Obama heeft overigens zelf twee weken geleden in zijn thuisstad Chicago zijn stem al uitgebracht. Hij was daarmee de eerste Amerikaanse president die zijn stem al ruim voor de verkiezingen uitbracht. 'Ik kan je niet vertellen op wie ik gestemd heb', grapte hij na afloop tegen de verslaggevers.

Barack Obama bracht op 25 oktober zijn stem uit. Beeld epa

Als de Amerikaanse presidentsverkiezingen beslist zouden worden door hoe 'zichtbaar' de kandidaten op Twitter zijn, zou Obama met een overweldigende meerderheid winnen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Oxford Internet Institute dat de Britse krant The Guardian vandaag heeft gepubliceerd. In slechts zes van de onderzochte staten krijgt Romney meer 'mentions' op Twitter dan Obama, en in één staat lopen ze gelijk op. De staten Hawaii en Alaska zijn bij het onderzoek niet meegenomen.

Het stemmen gaat niet overal van een leien dakje. Zo twittert David Myers dat er problemen zijn met de stemmachines op zijn stembureau in Kentucky. 'De medewerkers van het stembureau kwamen 20 minuten te laat en hadden daardoor geen tijd om het materiaal te testen.'

In Californië is geen sprake van verkiezingskoorts, merkt buitenlandredacteur Sacha Kester op tijdens haar rondreis door de VS rond de presidentsverkiezingen. Geen posters voor de ramen en geen buttons op de shirts. Alleen bij een hamburgerrestaurant komen Obama en Romney onverwachts toch tevoorschijn.

'Yes we can!, maar niet alles. Na vier jaar is wel duidelijk dat Barack Obama, die bij zijn verkiezing als een verlosser werd binnengehaald, niet over water kan lopen. Net als iedere president heeft hij bij het betreden van de werkelijkheid natte voeten gekregen', schrijft buitenlandchef Bert Lanting van de Volkskrant. Toch verdient de Democraat een tweede kans, vindt hij.
Lees hier zijn opiniestuk.

Barack Obama Beeld photo_news

Mitt Romney brengt straks rond 14.30 uur Nederlandse tijd zijn stem uit in Belmont, Massachusetts, meldt persbureau AP. Massachusetts is de staat waarvan Romney gouverneur was. Nadat hij gestemd heeft gaat hij nog naar Cleveland in Ohio en Pittsburgh in Pennsylvania. Gisteren besloot hij namelijk om ook op de verkiezingsdag nog campagne te gaan voeren.

Ook de astronauten van de NASA die verblijven in het internatonaal ruimtestation ISS mogen vandaag stemmen, dankzij de zogenoemde Texas House Bill die dat mogelijk maakt. Aangezien er geen stembureaus in de ruimte zijn, mogen zij stemmen met behulp van een digitaal stemformulier, dat per sateliet wordt verzonden vanaf het Johnson Space Centrum in Houston. Nadat de astronauten het - streng beveiligde - formulier hebben ingevuld, sturen ze het weer terug, zo meldt Livescience.com.

Bij deze verkiezingen gaat het echter anders. De Amerikaanse astronauten Sunita Williams en Kevin Ford hebben al gestemd toen ze in Rusland waren om zich op de vlucht voor te bereiden. Zij komen namelijk niet uit de staat Texas, maar de wet die het voor astronauten mogelijk maakt om te stemmen geldt alleen voor Texanen, meldt Scientas.nl.

Aan de Amerikaanse oostkust zijn de eerste stembureaus geopend. Om 06:00 uur lokale tijd zijn de verkiezingen er van start gegaan. In een aantal gehuchten in de staat New Hampshire konden mensen al eerder hun stem uitbrengen.

De tranen van Obama, ze hebben indruk gemaakt, in ieder geval bij ABC News

Beeld REUTERS

De voorspellingen worden steeds rooskleuriger voor Obama. De Washington-correspondent voor The New Yorker en CNN, Ryan Lizza, denkt dat Florida en North-Carolina weliswaar naar Romney gaan, maar dat vrijwel alle andere swing states voor de huidige president zullen zijn, zo tweette hij zojuist.

De Amerikaanse singer-songwriter Bob Dylan denkt dat de zittende Amerikaanse president Barack Obama de presidentsverkiezingen met overmacht gaat winnen. Dylan deed zijn voorspelling tijdens een concert in Madison, in de swing state Wisconsin. 'Geloof de media niet. Ik denk dat het een overwinning met overmacht wordt'.

Bob Dylan Beeld AP

Als Romney Ohio pakt, maar Obama North-Carolina, dan is het dus vrijwel zeker dat ... ehm, nou ja, The New York Times heeft alle 'wat als'-opties zeer overzichtelijk in een grafiekje gestopt. Kijk maar.

Obama bin Lyin vs Myth Romney? Slate.com verzamelde de grappigste 'nasty nicknames' voor de presidentskandidaten en sorteerde ze op populariteit op basis van een Twitter-analyse. Nobama en Mittens worden het meest genoemd, maar ook Barry en R Money komen vaak voor.

CNN trakteert ons op een samenvatting van de campagne tot dusverre. In een video van twee minuten komt alles voorbij, van de Republikeinse voorverkiezingen tot de lege stoel van Clint Eastwood en de televisiedebatten tussen de kandidaat-vicepresidenten en natuurlijk Obama en Romney.

Barack Obama heeft 92 procent kans om de verkiezingen te winnen. Dat blijkt uit het peilingen-model van New York Times-blogger Nate Silver. Op zijn blog fileert hij al jaren de stortvloed aan peilingen die over de Amerikanen worden uitgestort. Nu ook de peilingen gisteren steeds meer voorsprong voor Obama laten zien, zijn Obama's kansen dus verder gestegen.

Als de peilingen niet bedriegen, behaalt Obama 315 kiesmannen, veel meer dan de benodigde 270.

De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney heeft maandagavond kiezers in New Hampshire toegesproken. Hij herhaalde zijn belofte van 'echte veranderingen' als hij wordt gekozen als de nieuwe president van de Verenigde Staten. Hij zei tegen een gehoor van ruim tienduizend kiezers dat een tweede termijn voor Barack Obama tot een nieuwe recessie kan leiden.

De bijeenkomst had plaats in een stadion in Manchester. Het was de vijfde campagnebijeenkomst van maandag. Eerder op de dag was Romney al in de swing states Virginia, Florida en Ohio.
De campagne van Romney ging vorig jaar juni van start. De bijeenkomst in Manchester had de afsluiting van zijn campagne moeten zijn, maar Romney besloot op het laatste moment ook op de dag van de verkiezingen nog campagne te gaan voeren in Ohio en Pennsylvania.

Mitt Romney Beeld afp

In het dorp van Obama's Keniase vader zegt medicijnman John Dimo zeker te weten wie de verkiezingen gaat winnen. De volgens eigen zeggen 105 jaar oude dorpstovenaar wijst op een witte schelp, en zegt: 'Obama ligt ver voor en gaat zeker winnen.'

Rapper Jay Z verzorgde het optreden voor Obama's laatste speech van de campagne in Ohio. Volgens sterrenblogger Perez Hilton was het optreden EPIC!

Een leger van duizenden advocaten, politici en campagnemedewerkers in zowel het Romney- als het Obamakamp verkeert vanaf vandaag in de hoogste staat van paraatheid. Als de verkiezingen écht uitdraaien op een nek-aan-nekrace, dreigt woensdag een juridisch gevecht om de uitslag en welke stemmen wel of niet moeten worden geteld.

Lees hier het hele verhaal van Volkskrantverslaggever Stieven Ramdhari

De eerste lokale uitslag van de Amerikaanse verkiezingen is al binnen. In het gehucht Dixville Notch haalden beide presidentskandidaten evenveel stemmen: ieder 5. Het dorpje in de staat New Hampshire geeft traditioneel de eerste uitslag van de verkiezingen. In 2008 wist Obama in het gehucht voor het eerst de hegemonie van de Republikeinen te doorbreken. Hij haalde toen 15 van de 21 beschikbare stemmen binnen.

Niet alleen het Witte Huis staat vandaag op het spel, ook een derde van de zetels in de Senaat en alle zetels in het Huis van Afgevaardigden staan ter discussie. Verwacht wordt dat de Republikeinen hun meerderheid in het Huis behouden en dat de Democraten dat doen in de Senaat.

Beeld ap

Ook Mitt Romney heeft er in New Hampshire een eind aan gebreid. 'Ik heb uw hulp nodig, ik heb uw stem nodig. Walk with me.' Oorverdovend enthousiasme in de zaal - uiteraard.

Terwijl Obama in Des Moines (Iowa) zijn speech én zijn campagne heeft beëindigd, gaat Mitt Romney in New Hampshire nog even door. Roger Simon, commentator van Politico, meldt op Twitter: 'Obama really nails the last campaign speech of his career.' Intussen zegt talkshowhost David Letterman op de Amerikaanse tv: 'Dit is de laatste dag van de presidentiële campagnes. Tjonge, het is voorbij gevlogen, niet?'

Talkshowhost David Letterman op 18 september. Hoofdgast: Barack Obama. Beeld AP

'We zijn nog niet klaar' ('We're not done yet'): een emotionele president Obama lijkt in Iowa gegrepen door het moment. 'Nog één keer ben ik teruggekomen naar Iowa om jullie stem te vragen. Omdat dit de plek is waar onze beweging voor verandering begon.' Critici wijzen er fijntjes op dat zijn toespraak maandagavond 20.000 belangstellenden trok. Vier jaar geleden waren er ruim 80.000 mensen om Obama toe te juichen.

2,7 miljoen Amerikaanse televisiekijkers zagen zondagavond 'SEAL Team Six: The Raid on Osama bin Laden'. Het is de eerste film die werd gemaakt over de actie waarbij, onder verantwoordelijkheid van president Obama, de terroristenleider Osama bin Laden werd gedood. De film is dit jaar tot dusverre de best bekeken uitzending op de zender National Geographic. Over het tijdstip van de vertoning, twee dagen voor de verkiezingen, rezen onlangs nog kritische vragen. Filmproducent Harvey Weinstein heeft bijgedragen aan de fondsenwerving voor de herverkiezingscampagne van Obama, die de dood van Bin Laden mag rekenen tot een van de succesverhalen uit zijn ambtstermijn.

In de staat Iowa zet Barack Obama maandagavond (plaatselijke tijd) een punt achter de campagne die hem een nieuwe termijn van vier jaar in het Witte Huis moet opleveren. Hier is onze nieuwe fotoreeks te zien van de markantste momenten van de laatste campagnedag.

Op de luchthaven van Des Moines (Iowa) sluit Barack Obama op de laatste avond van zijn campagne zijn echtgenote Michelle in de armen. Beeld afp

Mocht Barack Obama worden herkozen als president, dan is een van zijn eerste daden het uit de weg ruimen van de 'fiscal cliff' waarop de Verenigde Staten afkoersen. Het gaat om een aantal besparende overheidsmaatregelen die eind dit jaar automatisch in werking treden als Democraten en Republikeinen geen overeenstemming bereiken over de bezuinigingen die noodzakelijk zijn. Naaste medewerkers van Obama hebben aangekondigd dat de president na een verkiezingsoverwinning wellicht woensdag al om tafel gaat met verschillende kopstukken uit het Republikeinse kamp om de grootste hindernissen uit de weg te ruimen. Uitgesmeerd over een periode van tien jaar moeten de bezuinigingen 4 biljoen dollar bedragen (ofwel 4000 miljard dollar). Gebeurt er niets, dan nemen de automatische maatregelen volgend jaar een hap ter grootte van 600 miljard dollar uit de overheidsbegroting.

Inwoners van de staat New York die zijn getroffen door superstorm Sandy, kunnen tijdens Election Day bij alle stembureaus terecht. Dat heeft gouverneur Andrew Cuomo maandag laten weten. Hij zegt dat de door de storm veroorzaakte schade aan een aantal stembureaus geen obstakel mag vormen voor de stembusgang.

In de cruciale staat Florida zijn voorafgaand aan de verkiezingsdag minder stemmen uitgebracht dan vier jaar geleden. Tegelijkertijd is er een stijging van het aantal stemmen dat wordt uitgebracht door kiezers die op Election Day afwezig zijn. Van de 11,9 miljoen geregistreerde kiezers in Florida heeft 37 procent zijn stem al uitgebracht. De periode waarin dat kon, eindigde zaterdag en was bijna de helft korter dan voorheen, waardoor lange wachtrijen bij stembureaus ontstonden. Democratische aanhangers verweten de Republikeinse gouverneur van Florida, Rick Scott, hen daarmee in de wielen te willen rijden: Democraten maken in de regel een veel groter deel uit van de mensen die vooraf stemmen. Gouverneur Scott wees vorige week een verzoek af om de stemperiode voorafgaand aan de verkiezingsdag met een dag te verlengen.

Een inwoner van Florida levert maandag alvast zijn stembiljet in omdat hij op verkiezingsdag afwezig is. Beeld reuters

De Amerikaanse president Barack Obama ligt 2 procentpunt voor op zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney in de race voor het Witte Huis, blijkt uit de laatste peiling van Reuters/Ipsos. Dat bureau ondervroeg 4725 Amerikaanse kiezers. Van hen zegt 48 procent Obama te steunen en 46 procent voor Romney te zijn.

Obama sprak vanavond in Ohio. Hij begon zijn speech net als Romney met orkaan Sandy. Maar al snel ging het over de economie. Hij vroeg zijn toehoorders om vertrouwen. 'Jullie kennen me inmiddels en weten wat ik doe.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden