El Chapo moet zijn zonden overdenken

Welk boek moet de man/vrouw van de week lezen? Olaf Tempelman raadt drugsbaron Joaquín 'El Chapo' Guzmán 7 Hoofdzonden van Aviad Kleinberg om zijn zonden te overdenken.

Drugsbaron Joaquín 'El Chapo' Guzmán wordt gearresteerd Beeld ap

Het is vervelend voor de Mexicaanse drugsbaron Joaquín 'El Chapo' Guzmán dat hij sinds een paar dagen terug is in de zwaar bewaakte gevangenis waaruit hij in juli op spectaculaire wijze wist te ontsnappen. De beroemde crimineel kan zich meteen weer op het graven van een nieuwe tunnel storten - hij kan er óók voor kiezen de tijd deze keer anders te besteden, met nadenken over de vraag welke zonde hem steeds weer achter de tralies doet belanden. Zonden heb je in eindeloos veel schakeringen. Het christendom was amper een paar eeuwen oud toen het al met een shortlist kwam. Werpt El Chapo een blik op die lijst, dan kan hij rustig concluderen dat hij het hele spectrum bestrijkt. Uit 7 Hoofdzonden van de Israëlische historicus en filosoof Aviad Kleinberg, vertaald in vele talen, leert de drugs-baron niettemin dat de ene zonde venijniger is dan de andere.

Is het avaritia, hebzucht, dat hem parten speelt? El Chapo zei in zijn gemoedelijke vraaggesprek in de Mexicaanse jungle met acteur-regisseur Sean Penn: 'Ik heb een vloot van vliegtuigen, onderzeeboten, vrachtwagens en schepen.' Is het gula, onmatigheid? El Chapo: 'Ik lever meer heroïne, amfetamine, cocaïne en marihuana dan wie ook ter wereld.'

Als El Chapo 7 Hoofdzonden goed leest, ontdekt hij dat er één zonde is die bekend staat als 'zonde der zonden'. Theologen noemen haar fons et origo, bron en oorsprong. Superbia wordt vaak vertaald als trots of ijdelheid, maar het dichtste bij het Latijnse woord komt hoogmoed. Kleinberg: 'In de diepste zin van het woord is hoogmoed een verderfelijke vorm van afgoderij.' Wie de afgod is van zichzelf, wil niet alleen maar een reusachtig drugsimperium bestieren, maar ook de hoofdpersoon zijn in een film van Sean Penn, die verlaat speciaal voor zo'n eerbetoon zijn schuilplaats om Sean Penn te ontmoeten - met alle gevolgen van dien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden