Eko-zoethout is net zo goed

Het verschil tussen hetzelfde. Een paar maanden geleden ging het in deze rubriek over zoethout. Nieuw zoethout met een Eko-stempeltje, geïmporteerd door een handelsonderneming in drop, vanaf heden verkrijgbaar in de snoepwinkel en bij drogisten....

WOUTER KLOOTWIJK

Je moet voor het Eko-merkje betalen, maar je kan voor je biologische spullen ook meer vragen. We belden menig specialist in kruiden en specerijen en vroegen telkens opnieuw: wat is het verschil? Hoe onbiologisch - met gif besprenkeld - is zoethout dat zonder Eko-stempel in de winkel ligt? Niemand wist het fijne ervan. Zelfs op het kantoor dat het stempeltje op biologische producten zet, Skal in Zwolle, bleken ze geen idee te hebben.

Het nieuwste Eko-zoethout komt uit Italië en is volgens een Italiaanse controle-instantie biologisch. Skal vertrouwt de Italianen en neemt hun bevindingen over. Biologisch! Dat wil dan zeggen, er wordt geen gif gebruikt bij de teelt en geen kunstmest. Bij ander zoethout dan wel? Nee ook niet. Maar dat weet je pas zeker als je het zelf gaat zien.

Bart Koolhoven doet dat. Hij handelt in kruiden en specerijen. Ook in zoethout, ook Eko. En hij kon eindelijk vertellen wat we al aan zoveel 'specialisten' hadden gevraagd. Er is geen verschil, maar de biologische teelt is in elk geval gegarandeerd brandschoon.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden