EK-ploeg beleeft week vol fouten

De Nederlandse bridgeploeg heeft een uiterst wisselvallige eerste week beleefd tijdens het EK-toernooi op Tenerife. En hoewel de equipe inmiddels manmoedig aansluiting probeert te vinden met de top van de ranglijst, lukt dat niet altijd even goed....

In de wandelgangen gonsden het dan ook over het matige functioneren van de Nederlandse spelers en paren. Talent en ervaring is bij Kirchhoff/Paulissen, Maas/Ramondt en Jansma/Verhees in ruime mate aanwezig. Nationaal maken zij al lang en soms ongenaakbaar de dienst uit. Internationaal - eigen ervaring spreekt hier een woordje mee - tellen andere wetten. Je hebt vaak dagen nodig om te wennen aan het op topniveau gespeelde spel. De toplanden staan vanaf het eerste spel op scherp. Nederland lijkt eerst te moeten warmdraaien. Tegen de 'kleine' landen zijn grote overwinningen een formaliteit, daarvoor staat het technische surplus garant. Maar tegen de steeds groter en sterker wordende middenmoot heeft Nederland het moeilijk. Wel werden voldoende kansen gecreëerd, maar - en daar wringt de schoen - de Nederlandse paren gaan zelf frequent in de fout. Een mentaal probleem. Interessante kost voor een sportpsycholoog.

Naast de spanning van bridge als topsport blijft de liefhebber pur sang altijd op zoek naar meesterlijke hoogstandjes. Als er iets opvalt bij het EK is het de ongekende grilligheid van het spel. Telkens als de commentatoren aankondigen dat een contract ijskoud is of daarentegen met honderd procen zekerheid down, blijkt in de praktijk dat een spel na onverwachte wendingen vaker dan voorspeld een ander lot is beschoren.

Goed bieden leverde tegen Noorwegen in diagram 1 een dubbele manche op.

Zie diagram 1

west noord oost zuid

-- pas pas 1*

dbl 2* 4* 4*

pas pas dbl pas

pas pas -- --

Kirchhoff/Paulissen bereikten na het vederlichte informatiedoublet van west het voor de hand liggende 4* dat door oost op basis van de rode twee azen van een doublet werd voorzien.

West kwam uit met *H en speelde ruiten na voor het aas. Oost vervolgde met de singleton klaveren.

Zuid was er als de kippen bij, nam *A, trok drie keer troef en stond *H af voor tien slagen en +590. Maas/Ramondt etaleerden een creatieve visie op de oost-west kaarten.

west noord oost zuid

-- -- 2* 2*

5* pas pas dbl

pas pas pas --

West, Vincent Ramondt, begreep na de Muiderbergse 2*-opening dat noord-zuid toch 4* gingen bieden en plaatste hen met de sprong naar 5* voor het blok. Een geestige en effectieve actie met een vorstelijke beloning. Zuid kwam uit met schoppen, getroefd in de dummy. De leider, Maas, kon niet meteen troeftrekken en begon met ruiten naar het aas gevolgd door de singleton klaveren. Zuid won het aas en speelde troef na. De leider won, troefde een schoppen troeven, gooide de laatste schoppen weg op *H, trok de troeven en gaf *H af voor elf slagen.

Meestal wint Nederland tegen Frankrijk op spellen waarop wij doordrukken terwijl een Franse speler de rustiger benadering kiest. In diagram 2 de omgekeerde wereld.

Zie diagram 2

west noord oost zuid

pas pas 1* 2*

2* 4* 4* pas

pas pas -- --

Noord, Louk Verhees, besloot slechts op vierhoogte te steunen waarna zuid, Jan Jansma, met verdedigende kansen tegen 4* geen 5* bood. Noord, die na het 4*-bod kon uittellen dat zuid maximal een singleton schoppen had durfde ook in tweede instantie het redbod niet aan zodat Frankrijk gemakkelijk +650 scoorde.

west noord oost zuid

pas pas 1* pas

1* pas pas 2*

2* 3* 3* 4*

4s* 5* pas pas

dbl pas pas pas

Na enige omzwervingen toch 4*. De Franse noord hakte de knoop wel door en redde met 5*. Maas/Ramondt moesten na de uitkomst met *A nog goed tegenspelen. Schoppen naar het aas en een harten getroefd voor een down en +200.

Uit het niets punten scoren. Dat lukte Verhees/Jansma in diagram 3 wonderwel.

Zie diagram 3

west noord oost zuid

-- -- -- pas

pas 1* 1* pas

pas 2* dbl pas

pas pas -- --

Oost, Verhees, gaf met het doublet op 2* een sterk 1*-volgbod aan. Waarop west, Jansma, vanwege *AH, de vierkaart troef en de doubleton schoppen zijn heil in het tegenspel zocht. Noord-zuid zijn ketsbaar en gedoubleerde downslagen smaken extra smakelijk; 2*-gedoubleerd gemaakt kost slechts 180. Jansma had gelijk, het contract ging twee down toen oost na *AH schoppen bleef doorspelen zodat west twee keer de dummy kon overtroeven, met daarbij *H, *H en *A als vaste slagen. Op de andere tafel paste Maas als noord het spel rond in 1* na hetzelfde begin.

De gebeurtenissen in diagram 4 zijn kandidaat voor de prijs van het lelijkste spel.

Zie diagram 4

west noord oost zuid

1* 4* pas pas

pas -- -- --

Gert-Jan Paulissen volgde 4* en maakte elf slagen na *V en een artenvervolg. Jansma/Verhees creëerden aanzienlijk meer actie.

west noord oost zuid

1* 4* pas pas

4SA pas 5* dbl

redbl pas pas pas

Jansma hield het bieden met 4SA aan de gang waarop oost, in de overtuiging dat west een hand met zes ruiten plus vier klaveren aanbood, voorkeur gaf voor de klaveren. West probeerde nu met een variant op het sos-redoublet zoveel te zeggen als: 'Ik heb een ruiten/harten tweekleurenspel en zie 5* niet helemaal zitten, tenzij jij zelf een vijf- of zeskaart klaveren heb'. Dit idee is wellicht geniaal maar kwam niet over bij oost, die vervolgens in het onaangename contract, met 5* zonder troefuitkomst slechts een down, drie geredoubleerd down ging voor -1600 in de zij-kolom.

De Italianen Ferraro/de Falco hadden een fantastische kijk op dit spel. West hield het bieden na 4* open met een doublet waarna oost paste. Het tegenspel: *B voor het aas, *2 getroefd door oost, klaveren naar het aas van west die oost een tweede introever gaf voor een wonderbaarlijke een down.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden