EK-niveau bridgers loom tot flonkerend

Kwalificeert Nederland zich voor het WK? Het antwoord volgt vandaag in de laatste ronde van het EK in Zweden. Na een aarzelende start versloegen Bertens-Bakkeren, Jansma-Verhees en Muller-de Wijs in een imponerende reeks ItaliRusland, Denemarken, Frankrijk en Engeland....

Nederland stelde zich daarmee kandidaat voor een medaille, maar ook de vierde of vijfde plaats wordt begeerd. Die geeft recht op deelname aan de wereldbeker voor landenteams in 2005.

Nederland legde na een lome start de ene na de andere een flonkerende partij op tafel. Van een overwinning met maximale cijfers op het nietige Faerligt niemand wakker, maar de fantastische zege op Italiag in de geschiedenisboeken.

Nederland stevende af op brons of zilver. De titel was onhaalbaar. Italiam halverwege het kampioenschap een voorsprong van vijftig wedstrijdpunten (vips). Het was, net als in 2002, alleen de vraag hoeveel wedstrijden voor het einde de fabuleuze Italianen de zesde Europese titel op rij gingen opeisen.

Nederland begon op de tiende dag van het toernooi te kwakkelen met nederlagen tegen Hongarije en Griekenland. Het mocht nog van geluk spreken dat de achterstand tegen Polen op de laatste spellen werd ingelopen zodat er nog een gelijkspel overbleef. De drie Nederlandse paren richtten zich een dag later bewonderenswaardig op met drie zeges waardoor de vijfde plaats na 28 ronden weer mogelijk is.

In het uitslagenblok van de Volkskrant van vandaag staat de situatie met alleen de slotwedstrijd tegen het soms gevaarlijke Finland nog op het programma: om 10.30 op Bridge Base Online, e-bridge of Swan Games.

Het boeiende van het live volgen van een viertallenwedstrijd op het internet is dat je voortdurend de gebeurtenissen op beide tafels kunt volgen.

IJsland, met twee spelers uit het team dat in 1991 de wereldtitel veroverde, is een geduchte tegenstander. Na een paar kleine plussen won Nederland in diagram 1 een deelscoregevecht.

Zie diagram 1 west noord oost zuid dbl 1SA pas pas pas pas pas pas pas ----Na een rustig biedverloop mochten Bakkeren-Bertens als oost-west spelen. Met IH goedgeplaatst geen al te lastige opgave: +140 voor Nederland.

De IJslandse oost zette met een pretieve actie druk op de kewestnoord oost zuid dbl pas pas --Zuid, Louk Verheees, liet zich pas door het storende niet wegdrukken en koos voor 4H. Met twee verliezers zowel in harten als ruiten, een zekere verliezer in schoppen en een probleem met HV leek kansloos. Met +140 op de lijst van de andere tafel kon het spel echter nooit verlies opleveren; zelfs met drie down voor -150 levert het een push(geen score) op.

West kwam tegen uit met IA: de eerste slag cadeau. Hierna volgde JA en een kleine harten. Een tweede geschenk: de leider speelde klein in de dummy en maakte JB. Nu resteerde alleen een verliesslag in schoppen. De leider speelde een kleine troef naar HH gevolgd door HB, oost speelde H8. Met negen samen HA en HH spelen?

De leider telde de handen uit. Uit het bieden bleek dat de ruiten drie-drie verdeeld zaten. West zou met een vijfkaart schoppen wel openen. Het is onwaarschijnlijk dat oost een vijfkaart schoppen heeft: deze kleur zit dus ook viervier verdeeld. Uit het spelen van de harten leek west ook in die kleur een vierkaart te hebben: 4K-4J-4I-in west! Zo redenerend sneed Verhees op HV voor +130. In totaal +270 en zeven international matchpoints(imps) voor Nederland dat de leiding nam.

In diagram 2 sloeg IJsland met de nodige hulp van Vrouwe Fortuna toe.

Zie diagram 2 west noord oost zuid ------pas 2SA pas 4SA pas pas pas pas pas --Een gehaast biedverloop naar een armetierig groot slem in harten. Een contract met een maakkans van minder dan twintig procent: IV moest in oost zitten en de ruiten moesten ook nog eens driedrie vallen zodat de klaverenverliezer uit zuid op de dertiende ruitenin noord weg kon. Geluk voor IJsland dat dertien imps won tegen waar Nederland terecht in eindigde.

Het duurde vijf spellen voordat Nederland iets terug kon doen.

west --pas Zie diagram 3 west noord oost zuid ------pas pas pas pas ------Na de prima 3I-opening van zuid, Jan Jansma, snoerde de verhogingnaar west de mond. noord -de IJslandse oostoost-zuid

pas dbl pas pas pas pas pas ----De 2H-opening (o.a. een zwakke twee in ruiten) vormde nauwelijks een belemmering voor oostwest die snel boden. Na het redbod van toonde west, Huub Bertens, goed inzicht en hij in weerwil van het doublet van oost door naar vijfhoogte. Dat betekende+480 (en JH vielen over elkaar) en plus tien imps voor Nederland.

IJsland gaf nooit op en met spel te spelen was er slechts imp verschil.

Ton Bakkeren schonk Nederland in diagram 4 toch nog de winst.

Zie diagram 4 west noord oost zuid pas pas pas De Nederlandse 3J-opening was geen succes: drie down en +300 voor IJsland. west noord oost zuid dbl pas pas Tegen de hyperagressieve 4Jopening liet noord, Bakkeren, een lekker doubletje los. Het klonk zuid, Bertens, als muziek in de oren. Na KA, KH en een schoppen getroefd maakten noord-zuid nog drie troefslagen toen de leider na IA met JH uit zijn hand begon: drie down, +800 en elf imps voor Nederland dat daarmee de wedstrijd met 18-12 (60-48 in imps) naar zich toetrok.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden