EK leert dat geld de hippische wereld snel verandert

Britten onttronen Nederland bij EK in Rotterdam en maken duidelijk dat er vóór 'Londen' werk aan de winkel is

ROTTERDAM - Elf landen kenden hun eindscore nog niet eens of de Britse dressuurruiters sloegen elkaar in het Kralingse Bos alvast op de schouders. De Europese titel van de ongenaakbare ploeg markeerde de aardverschuiving die zich de afgelopen twee jaar heeft voltrokken in de wereld van het dansen te paard.


Beter dan het paard Totilas, dat in zijn eentje de zilveren Duitse medaille niet in een gouden kon ombuigen. Beter ook dan de Nederlandse ploeg, die na twee EK's niet meer de beste van het continent is. Al kon bondscoach Sjef Janssen leven met het brons voor zijn viertal.


'Op dit moment kunnen we niet beter', luidde zijn vaststelling. Wat hem dus te doen staat om het wel erg zichtbare gat met de Britten te dichten? Janssen: 'Misschien moet ik goochellessen nemen.'


Met minder dan een jaar te gaan tot de Olympische Spelen, is er haast geboden voor Nederland dat koortsachtig de wereld afstruint om nog een paar goede combinaties van ruiters en paarden bijeen te krijgen. 'Alles wat niet verboden is, proberen we uit', zei Janssen. Ook het koppelen van paarden aan andere Nederlandse ruiters lijkt een serieuze optie.


De Britten daarentegen hebben alles op de rails staan. Dankzij de National Lottery en andere sponsors is de dressuurploeg volgens een opgaande lijn op weg naar het Greenwich Park in Londen, straks het olympische strijdtoneel.


Nota bene met een wereldrecord vestigden de Britten de aandacht op zich in Rotterdam. De beste teamprestatie tot nu toe, die van Nederland bij het vorige EK in het Engelse Windsor, verdween uit de boeken. Het verschil was nipt: 238,678 om 238,595. Maar de overmacht waarmee het land zijn eerste dressuurtitel behaalde, was er niet minder groot om.


Was de score van Carl Hester als best presterende Britse ruiter weggestreept in plaats van die van Emile Faurie, dan nog had het niets uitgemaakt. Duitsland kwam 12,5 procent te kort en Nederland zelfs 16 procent. Alleen met een aan de perfectie grenzende score had Adelinde Cornelissen haar ploeg naast de Britten kunnen brengen, maar daartoe zouden zelfs Edward Gal en Totilas niet in staat zijn geweest.


Gal geldt wellicht als de beste dressuurruiter van Nederland, zeker zolang zijn vroegere leermeesteres Anky van Grunsven nog niet aan de top is teruggekeerd. Maar donderdag scoorde hij met zijn merrie Sisther de Jeu onder de maat, iets wat levensgezel Hans Peter Minderhoud een dag eerder ook al was overkomen.


'We hebben nog een jaar om te oefenen', keek Gal vooruit naar de Spelen, na zijn eerste grote kampioenschap met Sisther. De halfzus van Totilas is nu eenmaal lang niet zo goed als het verkochte wonderpaard, waarmee Gal de confrontatie angstvallig vermeed toen de Duitser Rath de zandbak binnenreed.


Op Adelinde Cornelissen en Parzival viel weinig aan te merken. Desondanks viel het niet te verbloemen dat twee jaar niet voldoende is voor een wissel van de wacht. Met Totilas en Anky van Grunsven erbij was volgens Janssen het behalen van een nieuwe Europese titel een koud kunstje geweest. 'Dan win je goud met je ogen dicht', aldus de Nederlandse bondscoach.


In plaats daarvan scoorden drie ruiters rond de 70 procent en telde de laagste prestatie, die van Gal, niet mee als streepresultaat. 'Ik heb dit resultaat voorspeld', verwees Janssen naar het CHIO onlangs in Aken, waar de spoeling ook al dunnetjes bleek.


Voor nieuwe paarden moet echter flink betaald worden en de Nederlandse hippische economie drijft juist op de verkoop ervan. De dressuursport is als het Nederlandse voetbal, dat zijn beste spelers te eniger tijd voor het grote buitenlandse geld ziet zwichten.


Naast Totilas zijn twee paarden uit de Britse ploeg op Nederlands grondgebied grootgebracht. Maar waar het nationale elftal profiteert van de kracht van de buitenlandse competities, ziet Janssen juist steeds meer kwaliteit voorgoed verdwijnen.


'Je moet gewoon je naam en je telefoonnummer veranderen', zei de Brit Hester schertsend over alle miljonairs die de beste dressuurpaarden proberen weg te kopen. Ook bij de nieuwe Europese kampioenen rinkelt de telefoon aan een stuk door. Hester: 'Alleen wij nemen niet op. En jullie hebben Totilas verkocht, silly!'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden