EK is misschien zwaarder dan WK

Bas Drijver-Sjoert Brink, Ricco van Prooijen-Louk Verkees en Simon de Wijs-Bauke Muller glorieerden eind oktober 2011 in Veldhoven met de wereldtitel. Deze formidabele prestatie wekte verwachtingen voor het EK (12-29 juni, Dublin). Een EK is een ander toernooi dan een WK; denk eraan dat vijf van de zes Europese deelnemers bij het WK de kwartfinale bereikten.

In Europa zijn meer kapers op de kust. Sterke landen als Noorwegen, Turkije en Duitsland, niet in het WK, azen op de prijzen. Monaco richtte twee jaar geleden een team op met Italiaanse, Franse en Noorse topparen.

Bij het nemen van de eerste horde, kwalificatie in een groep van zeventien landen, toonde het Nederlandse team twee gezichten. Het was meedogenloos tegen de laagst geklasseerde landen en wisselvallig, soms zelfs wankelmoedig, tegen de top acht. Juist die resultaten (117 victory points uit acht) gingen mee naar de finalegroep. Met confrontaties tegen de top negen uit de andere groep wacht Nederland een loodzware taak.

Ook moet de regerende wereldkampioen zich bij de eerste zes van dit EK scharen om volgend jaar de wereldtitel te mogen verdedigen.

Veel leiders profiteerden in diagram 1 van een onoplettende tegenspeler.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

--2¿2¿

3¿4¿paspas

pas---

West kwam tegen 4¿ uit met ¿H. De leider won ¿A en trok vier keer troef. Uit de dummy ¿2 weg, oost gooide een ruiten en twee schoppen af. Daarna elimineerde de leider de ruiten: ¿H, ¿V en ¿B overgenomen met ¿A in zuid. Op de derde ruiten een schoppen uit oost. Een eindspel met in elke hand vijf kaarten, ¿B2 en ¿H94 in de dummy.

Uit zuid een kleine klaveren en west speelde bijna overal ¿7, een misser. De leider zette ¿9 in de dummy en oost kwam aan slag met ¿10. Oost kon ¿V meenemen maar moest vervolgens de tiende slag (¿B of ¿H) brengen. Dit alles was niet gelukt met een attente west die ¿B in de eerste klaverenslag speelt. Het verlies van drie klaverenslagen plus ¿V is dan onvermijdelijk.

Toch kon de leider, de Italiaan Madala speelde zo, in het genoemde eindspel met vijf kaarten op eigen kracht zegevieren. Zuid speelt geen klaveren maar schoppen, ¿B voor ¿V in oost die ¿10 speelt. De leider gooit een klaveren af. Oost heeft alleen ¿AV10 over en moet de leider ¿H als tiende slag geven. Bewaart oost ¿V108 en ¿AV sec dan duikt de leider wel een klaveren waarna oost eveneens is ingegooid

Simon de Wijs sloeg in diagram 2 zijn slag in de wedstrijd tegen Polen.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

-paspas1¿

dbl2¿paspas

pas---

De standaardsituatie voor een klassiek 'derdehandsje'. Met de 1¿-opening en de steun naar 2¿ maakten Muller-de Wijs het west erg lastig gemaakt. West kwam tegen 2¿ uit met een kleine harten voor ¿V in zuid. Een ruiten gedoken, gevolgd door ¿A en harten voor ¿H. ¿h voor ¿A in west die ruiten vervolgde. Meer dan ¿A en drie troefslagen maakte de leider niet.

Ontevreden met vier down (-200) waren noord-zuid allerminst; voor oost-west zit er in ruiten 600, een schoppenuitkomst is vereist om 6¿ down te spelen. Winst?

Helaas won het Poolse noord-zuid paar het bieden ook in 2¿, scharrelde een vijfde slag bij elkaar (-150) zodat het spel de boeken in ging voor een verlies van twee imps.

Oost gever, noord-zuid kwetsbaar

¿ AB2

¿ B43

¿ HVB

¿ H942

¿ H3

¿ 8753

¿ 10763

¿ B87

¿ V108765

¿ 6

¿ 964

¿ AV10

¿ 94

¿ AHV109

¿ A82

¿ 653

Noord gever, oost-west kwetsbaar

¿ HB1032

¿ H43

¿ 98

¿ B93

¿ A

¿ A8752

¿ V103

¿ AHV7

¿ 9654

¿ 9

¿ HB762

¿ 1052

¿ V87

¿ VB106

¿ A54

¿ 864

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden