Eiwitrijk gewas voor appel en peer

De opluchting was groot, ik zal het eerlijk bekennen. Die 7 kilo overgewicht is dus gewoon een genetische kwestie. En dan mag ik nog blij zijn dat ik niet appelvormig ben, maar een peer schijn te zijn. De appelvormigen lopen een hogere kans op hart- en vaatziekten, dan de peren onder ons.

Afgelopen maandag werden de resultaten bekendgemaakt van een genetisch onderzoek dat wereldwijd is uitgevoerd onder een kwart miljoen mensen. Achttien nieuwe genen zijn ontdekt die invloed uitoefenen op het feit of een mens zich kan beheersen bij het zien van eten. En dan zijn er nog eens veertien die de plaats bepalen waar het overtollig vet wordt opgeslagen. En aangezien wij niet om onze genen hebben gevraagd, treft zij die lijden aan overgewicht eigenlijk geen blaam.


Maar toch. 'Er worden geen vreters geboren, maar gemaakt', zei mijn grootmoeder altijd. Nee, die achttien genen zijn niet door haar doorgegeven - zoveel vlees had ze niet op de botten. Karigheid was haar devies en daar kun je 94 jaar mee worden. Het enige waar ze zich aan bezondigde was Pleegzuster Bloedwijn, een rode wijn versterkt met calcium en ijzer. Medicinaal, dus toegestaan. 'Honger maakt rauwe bonen zoet', was haar andere oneliner. En eentje over matigheid, maar die heb ik verdrongen.


Oké, iets met bonen dus. In de natuurwinkel (daar moet je zijn voor goede peulvruchten) viel mijn oog op quinoa. Deze graanvervanger bevat een hoog gehalte aan eiwitten, ijzer, caroteen en kalium. Voor aanhangers van een koolhydraatarme leefwijze heel geschikt, of voor hen die gewoon eens wat anders willen dan rijst, aardappelen of pasta. Dit groentenbijgerecht is geschikt voor twee personen. Bak de uien is een scheut olijfolie lichtbruin, doe de paprika erbij. Grill twee rode paprika's tot ze beginnen te kleuren. Laat afkoelen. Kook de quinoa in een half litertje groentenbouillon in 10 minuten gaar. Voeg in de tussentijd de bonen en de maïs bij de uien en daarna de quinoa. Voeg knoflook en chili toe. Proef op smaak. Snijd het kapje van de paprika's, verwijder de zaadlijsten en vul ze met het quinoa-bonenmengsel. Strooi de koriander eroverheen. Serveer er desnoods een kippetje bij.


Gevulde paprika met quinoa

ingrediënten


2 uien, gesnipperd


1 puntpaprika in blokjes


olijfolie


2 rode paprika's, gegrild


halve liter groentenbouillon


50 gram quinoa


1 blik zwarte bonen, uitgelekt


1 chilipepertje, fijn gesneden


2 eetlepelsgekookte maïs


teentje knoflook uit de knijper


peper en zout


2 eetlepels fijngesneden koriander


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden