Eiwitrijk dieet vanDr. Frank verhoogt kans op diabetes

Van onze verslaggeefsterMarie Louise Schipper

Amsterdam - Eiwitrijke diëten, zoals die van internist Frank van Berkum ('Dr. Frank'), kunnen de kans op diabetes verhogen. Dat ontdekte voedingswetenschapper Ivonne Sluijs (29) van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht dieop 31 maart promoveert op dit onderwerp.


In Nederland lijden ongeveer 740 duizend mensen aan diabetes, 90 procent daarvan heeft diabetes type II (ouderdomssuiker). Snelle koolhydraten kunnen de kans op diabetes vergroten, maar ook een eiwitrijk dieet kan dat effect hebben.


Over de rol van eiwitten bij het ontstaan van diabetes is nog weinig bekend. Sluijs analyseerde in haar onderzoek gegevens uit het Nederlandse deel van een grootschalige Europese studie. Die bevat informatie over leefstijl en gezondheid van ruim 38 duizend personen uit Amsterdam, Doetinchem, Maastricht en Utrecht en omgeving in de leeftijdsgroep van 20 tot 70 jaar. Tijdens de onderzoeksperiode kregen meer dan 900 deelnemers diabetes.


Sluijs concludeert dat mensen vaker diabetes krijgen als ze meer eiwitten eten. 'Tien gram meer eiwit per dag verhoogt de kans op diabetes met 16 procent. Dat zijn voor het grootste deel dierlijke eiwitten, zoals melk en vlees. Gemiddeld halen mensen de helft van hun energie uit koolhydraten, 35 procent uit vet en 15 procent uit eiwit. Maar het vervangen van 5 procent van de dagelijkse energie-inname in vetten of koolhydraten door eiwitten verhoogt de kans op diabetes met 30 procent.' Zij plaatst vraagtekens bij diëten met een hoog eiwitgehalte, waartoe een dieet als van internist Frank van Berkum ook zou kunnen worden gerekend. 'Het is nog onduidelijk of die diëten wel gunstig zijn. Mogelijk hebben zij een ongunstige invloed op de suikerhuishouding.'


Van Berkum zegt in een reactie dat een vetrijk of koolhydraatrijk dieet ook de kans op diabetes vergroot. 'Bij mijn dieet verminder je de hoeveelheid koolhydraten en blijft de hoeveelheid eiwit juist constant. Het vetgehalte zou je ook nog kunnen verminderen, maar dan is het eten doorgaans minder smakelijk.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden