Eiwit voorspelt hartschade

Eiwit in de urine is een onafhankelijke, vroege voorspeller van hart- en vaatziekten, zo blijkt uit het Groningse bevolkingsonderzoek Prevend....

Mo-menteel gelden een sterk verhoogde bloeddruk (hypertensie) en een heel hoog cholesterolgehalte (hypercholesterie) als risicofactoren voor aandoeningen aan hart en vaten. Eiwit in de urine kan hart- en vaatziekten echter ook voorspellen bij mensen zonder hypertensie of hypercholesterie.

Gezonde nieren filteren afvalstoffen uit het bloed, maar laten geen eiwit door. Toch bleek ruim 7 procent van de veertigduizend proefpersonen een geringe hoeveelheid albumine, een klein eiwit, in de urine te hebben. Deze microalbuminurie kan met een simpele urinetest worden aangetoond, bijvoorbeeld door de huisarts.

Onderzoeker drs. Gilles Diercks promoveert volgende week aan de Rijksuniversiteit Groningen op een gedeelte van het Prevend-onderzoek. Hij toonde aan dat albumine in de urine een onafhankelijk voorspellende waarde heeft voor hartschade.

Ook werd er een clustering van voorspellende risicofactoren ontdekt. Schijnbaar gezonde mensen met een bloeddruk die slechts licht verhoogd is, hebben een grotere kans op vaatschade. Maar er is ook een kans dat ze gezond blijven. Mensen die tevens microalbuminurie hebben, lopen al veel meer risico. 'En als je een licht verhoogde bloeddruk, licht verhoogd cholesterol én microalbuminurie hebt, moet je helemaal oppassen', zegt Diercks.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.