Eisen aan kennis leraar wettelijk vastgelegd

Wat een leraar allemaal moet kunnen om zich leraar te mogen noemen, komt heel precies in de wet te staan....

Scholen en lerarenorganisaties mogen de komende maanden zelf voorstellen wat er op Hermans' lijst met bekwaamheden moet komen te staan. De minister denkt dat de nieuwe wet nodig is om te voorkomen dat leraren te lang genoegen nemen met de vaardigheden die ze ooit op hun opleiding hebben verworven. Recente onderwijsvernieuwingen en het oprukkende gebruik van de computer maakt bijscholing volgens Hermans noodzakelijk.

Daarnaast wijst hij erop dat in het onderwijs de laatste jaren steeds meer mensen opduiken die niet de traditionele lerarenopleiding hebben gevolgd.

Hermans schrijft aan de Tweede Kamer dat overheidsinterventie noodzakelijk is, 'omdat de kwaliteitseisen niet het exclusieve domein mogen zijn van het onderwijsveld'. Hij wijst daarbij op de Grondwet, die de overheid verantwoordelijk houdt voor de 'kwaliteit en zedelijkheid' van iedereen die onderwijs geeft. 'Volledige zelfregulering is hier dus geen optie.'

De lerarenorganisaties en scholen mogen de komende maanden wel meepraten over de samenstelling van de lijst met bekwaamheidseisen. Die wordt in 2002 officieel vastgesteld en daarna om de vijf jaar door de minister vernieuwd. De onderwijsinspectie moet toezien op de naleving van de lijst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.