Eis: werkstraf om doorspelen politie-info

Officier van justitie J. Hoogendijk heeft donderdag voor de rechtbank in Amsterdam een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden geëist tegen rechercheur Gerard van de L....

Van onze verslaggever

Van de L. deed als brigadier met enige regelmaat klusjes voor particuliere onderzoeksbureaus. Ook onderzocht hij voor zijn relaties of personen naar wie zij onderzoek deden, voorkwamen in de politieregisters. Hij ontving voor dat laatste geen geld.

Ook een medewerker van Stekelenburg, Coert B., vroeg de politieman regelmatig voor hem het HKS (Herkenningssysteem) van de politie te raadplegen. B. en zijn baas, Jan Stekelenburg, staan terecht wegens heling van die informatie. Gisteren werd in hun zaken besproken welke getuigen moeten worden gehoord.

Dat gold ook voor een vierde verdachte, FIOD-ambtenaar Petrus B. Ook hij zou deel hebben uitgemaakt van het old-boys-network van Stekelenburg, een netwerk van contacten tussen private en publieke speurders waarin, in strijd met de regels, informatie werd gedeeld.

Bij het bedrijf werd een verslag gevonden van een werkbespreking waarin volgens justitie medewerkers van Stekelenburg werden gemaand, indien zij informatie hadden verkregen van hun politiecontacten, dit niet te vermelden in hun rapportages aan opdrachtgevers.

Rechercheur Van de L. had al sinds 1986 een nevenfunctie als schadeonderzoeker. Met medeweten van de korpsleiding verdiende hij wat bij met onderzoek voor verzekeringsbedrijven. Dat hij ook geheime informatie doorgaf aan particuliere rechercheurs, zoals antecedenten, werd bekend na een klacht van een Nederlandse medewerker van een Amerikaans gokbedrijf in Duitsland. Het bedrijf had opdracht gegeven de medewerker te laten screenen door een detectivebureau in Berlijn.

Dat bureau schakelde Stekelenburg in voor naspeuringen in Nederland. Coert B. kwam via Van de L. te weten dat de man enkele veroordelingen op zijn naam had staan. Die had hij tegenover zijn werkgever verzwegen. Ontslag wist hij ternauwernood te voorkomen.

Wel diende hij in Nederland een klacht in naar het uitlekken van zijn strafblad. Onderzoek leidde naar Van de L. Die werd ontslagen. FIOD-man B. werd overgeplaatst.

Jan Stekelenburg gaf naar aanleiding van zijn arrestatie zijn functie op als bestuurder van de Vereniging van Particuliere Beveiligingsorganisaties (VPB). Die vereniging probeert door middel van een gedragscode de particuliere onderzoeksbranche meer aanzien te geven.

Stekelenburg loopt door de aanklacht de kans dat hij zijn vergunning als particulier onderzoeker verliest.

VPB-bestuurder Th. Rolf wil geen commentaar geven op deze 'gevoelige kwestie'. Wel plaatst hij vraagtekens bij de aanklacht wegens heling. Het is volgens hem de vraag of de werkwijze van Stekelenburg strafbaar is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden