Eis vijf maanden tegen ex-ambassadeur Sri Lanka

Tegen de voormalige ambassadeur van Nederland in Sri Lanka, B. Körner, is woensdag voor de rechtbank in Zwolle vijf maanden gevangenisstraf geëist, waarvan twee voorwaardelijk....

Van onze verslaggever

Op grond van dezelfde verdenking eiste de officier van justitie tegen zijn voormalige kanselier en hoofd van de visa-afdeling, J. Hendrichs, vier maanden cel, waarvan eveneens twee voorwaardelijk.

Het Openbaar Ministerie verwijt de twee mannen dat zij 'als professionals de ogen dichthielden voor signalen van mensensmokkel' bij de behandeling van aanvragen voor visa van ongeveer honderd Srilankanen, voornamelijk vrouwen en kinderen. De verdachten zouden waarschuwingen over de persoon die de aanvragen regelde, hebben genegeerd.

Het verzoek de groepen Srilankanen een visum voor Nederland te geven was afkomstig van de Srilankaanse Nederlander Asgi M., die vorig jaar in Nederland werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar wegens mensensmokkel. Hij deed zich in 1996 in Colombo voor als een geslaagd emigrant, die terugkeerde naar zijn thuisland om geld te doneren aan goede doelen. Ambassadeur Körner werd gevraagd om betrouwbare liefdadigheidsfondsen voor te stellen.

Körner vertelde de rechtbank dat hij geloofde in het 'sympathieke' verhaal van M. Deze werkte bovendien bij het Nederlandse bedrijf in kunststofleidingen Wavin. Daar kende Körner 'volstrekt toevallig' drie personen, wat hem extra vertrouwen gaf.

Toen M. de ambassadeur later vroeg om een grote groep Srilankanen (naar werd beweerd voormalig personeel) een afscheidsbezoek te laten brengen aan zijn zieke moeder in Nederland, stemde Körner daar vlot mee in. Hij instrueerde zijn personeel de aanvragen zonder verdere controles in te willigen.

Wel moest Wavin een garantie afgeven, moesten de reizigers zich na terugkeer melden en werd de groep in vieren gedeeld. Alle reizigers doken na aankomst in Nederland onder. Wavin betaalde justitie een boete van 350 duizend gulden.

Alhoewel de aanklacht de term 'uit winstbejag' bevat, hebben de verdachten geen geld verdiend met hun coulante houding. Die term raakt vooral de opzet van dader Agsi M., aldus officier van justitie G. de Haas. Volgens hem gaat het bij Körner en Hendrichs vooral om 'strafrechtelijk verwijtbaar beneden de maat presteren'.

Aan de twee ambtenaren mochten hoge eisen worden gesteld, vindt de magistraat, toen zij belangrijke en gevoelige functies bekleedden in een land dat door een burgeroorlog gold als belangrijk risicogebied voor mensensmokkel.

De advocaten van de verdachten, Fibbe en Vink, kondigden aan vrijdag vrijspraak te zullen vragen voor hun cliënten. De advocaten vonden ook dat het OM niet gerechtigd was de ambtenaren te vervolgen, maar de rechtbank was het daarmee niet eens.

De twee verdachten kwalificeerden de zaak voor de rechtbank als 'volkomen absurd' en 'volstrekte bullshit'. Zij plaatsten vraagtekens bij de betrouwbaarheid van de getuigenissen van lager ambassadepersoneel.

Een van hen zou haar woonhuis te koop hebben aangeboden aan Agsi M., nadat zij de ambassadeur zou hebben gewaarschuwd dat de man onbetrouwbaar was. Körner zegt pas waarschuwingen te hebben ontvangen nadat de mensensmokkel was voltooid. Hij zegt te zijn opgelicht, maar te goeder trouw zijn werk te hebben gedaan.

Een interne onderzoekscommissie van het ministerie van Buitenlandse Zaken concludeerde dat Hendrichs niets valt te verwijten en Körner niet meer was te verwijten dan een 'onvoldoende kritische' houding.

Beiden zijn na ruim een jaar te hebben thuisgezeten, weer aan het werk, als respectievelijk Afrika-adviseur en ambassade-inspecteur. Beiden gaven aan dat dit niet de functies zijn die zij ambiëren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden