Eis van Melkert vertraagt paars akkoord

Het eerste optreden van de maandag verkozen PvdA-fractievoorzitter Melkert heeft de onderhandelingen over het nieuwe paarse kabinet vertraagd. Melkert heeft bedongen dat de koopkracht van de mensen met de laagste inkomens al in 1999 gaat stijgen....

Van onze verslaggevers

DEN HAAG

Melkerts optreden heeft tot irritatie geleid bij zijn collega's Bolkestein (VVD) en De Graaf (D66). Volgens hen was de PvdA-wens al gehonoreerd. 'Wat makkelijk was, wordt nu weer moeilijk', aldus een VVD'er. Een D66'er die dicht bij de onderhandelingen staat: 'Terugkomen op eerder gemaakte afspraken is niet goed voor het vertrouwen. Dit is geen goede start.'

In het conceptregeerakkoord, dat nu morgen in plaats van vandaag aan de drie fracties wordt voorgelegd, was al ruimte gemaakt om alle mensen met lage inkomens tegemoet te komen. Maar Melkert vond deze afspraak te zacht, omdat niet vaststond dat zij al voor komend jaar gold.

Door Melkerts interventie zullen de beoogde coalitiefracties zich pas zaterdag over het regeerakkoord kunnen buigen. Maar ondanks de vertraging van één dag is het nog mogelijk dat het nieuwe kabinet voor 1 augustus op het bordes van Huis ten Bosch staat.

Melkert ging de onderhandelingen in met het voorstel het financieringstekort in 1999 0,1 procent minder snel te laten dalen dan gepland. Zo zou 500 miljoen gulden vrijkomen. Ook wilde hij het akkoord over besteding van eventuele extra aardgasbaten opnieuw ter discussie stellen. Melkert is bang dat de PvdA-verkiezingsbelofte in rook opgaat als de aardgasinkomsten tegenvallen. Bij de huidige lage olieprijs is zo'n tegenvaller niet denkbeeldig. Voor Bolkestein en De Graaf waren beide onderwerpen echter onbespreekbaar.

In het compromis dat uiteindelijk is gesloten, wordt niet getornd aan reductie van het tekort. Ook aan de afspraak over besteding van aardgasbaten is niets veranderd. Afgesproken is het belastingtarief voor jaarinkomens tot 31 duizend gulden te verlagen van ongeveer 37 naar 32 procent.

Dat kost 350 miljoen gulden. Dat bedrag wordt opgebracht door de premies voor de sociale verzekeringen niet te laten dalen, hoewel dat wel kan. Mensen met lage inkomens profiteren van deze verschuiving tussen belasting- en premiedruk. De hogere inkomensgroepen merken er weinig van.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden