Eis van 10 jaar voor ontvoering

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdagmorgen in Arnhem tien jaar cel geëist tegen de 38-jarige J.G., die heeft bekend vorig jaar de toen 16-jarige Ron te hebben ontvoerd....

Volgens de officier is er sprake van gijzeling, omdat de verdachte de ontvoering zorgvuldig organiseerde met de bedoeling 10 miljoen euro losgeld van de vermogende ouders van Ron  te krijgen.

De ontvoerder, een Nederlander die met zijn vrouw en vier kinderen op het Cookeiland Raratonga woonde, kwam op het tropische eiland in ernstige geldnood na de aankoop van een vakantiepark. Uiteindelijk steeg de nood zo hoog, dat de man volgens rechtbankvoorzitter A. Vrijhoeven, tot een wanhoopsdaad besloot. Hij was al vanaf begin 2003 in zijn hoofd bezig met de mogelijkheid van een ontvoering, en dat idee nam steeds vastere vormen aan.

In september reisde de man naar Nederland. In een internetcafé stuitte hij op de Quote-lijst met de vijfhonderd rijkste Nederlanders. Uit die lijst haalde hij verscheidene namen van rijke families. Na allerlei voorbereidingen belde hij op 21 oktober aan bij het huis van de familie , waar Ron op dat moment alleen thuis was. Hij deed zich voor als bloemenbezorger.

Tot driemaal toe kwam hij terug met een auto vol bloemen. Pas bij de laatste keer zei hij tegen Ron: 'Ik moet eigenlijk nog iets anders' en haalde zijn mes tevoorschijn. Hij sloeg de jongen met een rubberen hamer.

Volgens de verdachte veranderde de jongen op dat moment in 'een angstig beest. Hij werd wel 10 centimeter kleiner.' G. nam de Nijmeegse scholier vastgebonden aan handen en voeten mee in de kofferbak van zijn auto naar een eerder gehuurd huisje in de Belgische Ardennen. In het huis van de familie liet hij een dreigende losgeldbrief achter.

De jongen, slechts gekleed in een badjas, bracht de dagen vastgeketend door op een koude zolder. G. gaf hem twee kale boterhammen per dag en blinddoekte hem vaak. De scholier had al die dagen geen idee waar hij was. De ontvoerder dreigde dat er Serviërs voor de deur stonden om hem dood te schieten als hij zou ontsnappen. Andere keren zou er een boer met een zeis klaarstaan. Ook zou zijn ouderlijk huis met brandbommen bestookt worden als er geen geld zou komen.

De ouders van Ron  schreven in een brief aan de rechtbank dat 'de afgrijselijke daad een einde heeft gemaakt aan alle vanzelfsprekendheden in het leven van Ron. Ons huis is geen veilig thuis meer. Ron staat onder grote psychische druk en er zullen nog moeilijke jaren volgen.' De ontvoerder heeft Ron in december vorig jaar een excuusbrief geschreven.

Volgens Bac is er sprake van een gewetenloze misdaad. 'G. heeft Ron ernstig bedreigd en zeer slecht fysiek verzorgd. Ook heeft hij het slachtoffer niet vrijwillig laten gaan.' Daarom moet G., die volledig toerekeningsvatbaar is, volgens het OM een zwaardere straf krijgen dan de ontvoerder van Lusanne van der Gun, die het meisje uit eigen beweging liet gaan, veel minder losgeld eiste en het kind ook niet bedreigde.

De politien heeft met 450 mensen uit Nederland, België, Duitsland en de Verenigde Staten aan de zaak gewerkt. De ontvoerder liet al snel sporen achter door contact te houden met de moeder van Ron via e-mail en gsm. Na ruim vier dagen is de jongen bevrijd uit de kofferbak van een auto tijdens een afspraak op een parkeerplaats langs de snelweg A2 in Zuid-Limburg. Het losgeld lag toen al klaar.

'Maar dat doet er allemaal niet meer toe. Ik heb het gedaan en ik wil graag veroordeeld worden voor de ontvoering. Ik wil daar niet voor weglopen', aldus de verdachte, die voornamelijk zweeg tijdens de behandeling van zijn strafzaak. Zijn advocaat F. Huijbers stelde dinsdag dat zijn cliënt nooit de bedoeling heeft gehad geweld te gebruiken. 'Hij heeft goed voor de jongen gezorgd en is niet gewelddadig geweest. Dat heeft Ron ook zelf verklaard bij de politie.' Het motief voor de ontvoering, die volgens Huijbers niet professioneel is uitgevoerd, blijft onduidelijk, aldus de raadsman.

Uitspraak 15 juni.

N.B. Dit artikel is op verzoek van direct betrokkenen geanonimiseerd in oktober 2019.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden