Eis: twee jaar cel voor fraude met beleggingen

De Amsterdamse fraude-officier van justitie H. de Graaff eist twee jaar gevangenisstraf tegen A. van de P., een van de hoofdverdachten in een omvangrijke oplichtingszaak met beleggingscontracten....

Van onze verslaggever

De organisatie verkocht zogenoemde Forex-contracten, die agressief via belkantoren aan de man werden gebracht. De groep bemiddelde zonder de benodigde vergunningen in valutacontracten en beleggers raakten tonnen kwijt. Negen van de tien slachtoffers zagen niets van het ingelegde geld terug.

Aan het roer van de organisatie stond een trio, betoogt het Openbaar Ministerie. Naast Van de P. ging het in Nederland om de verdachten E.B. en om H.B., die in Zwitserland woonde. In totaal moeten negentien mensen zich voor de rechtbank verantwoorden. Er wordt hen onder meer lidmaatschap van een criminele organisatie, valsheid in geschrifte, oplichting en verduistering ten laste gelegd. Daarnaast worden zij verdacht van bemiddeling in effecten zonder vergunning.

De zaak tegen Van de P., E.B. en H.B. loopt nu. De rest van de zaken is voorlopig aangehouden om nieuwe getuigenverhoren mogelijk te maken.

Eigenlijk vond de officier een celstraf van drie jaar voor de hoofdverdachte passender, maar hij hield dinsdag rekening met het feit dat er zo'n lange tijd zat tussen het begin van het onderzoek en het tijdstip dat de rechtbank zich erover buigt. De misdrijven dateren uit de periode 1996-1998.

De raadsman van Van de P. betoogt dat zijn zijn cliënt in zekere zin zelf slachtoffer is. Dat er geen wettelijke vergunnningen waren, zou te wijten zijn aan naïef gedrag van zijn cliënt. Die zou bovendien niets hebben geweten van het verdwijnen van inleggelden. Hij was te goeder trouw, en stopte zijn activiteiten toen hij begon te voelen dat de zaak geen zuivere koffie was, zegt zijn raadsman. Hij wijst erop dat de verdachte nooit eerder met justitie in aanraking is geweest en thans een 'modale' baan heeft. Langdurige celstraf en terugbetaling van inleggelden zouden volgens de advocaat P.'s leven verwoesten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden