nieuwsSinterklaasintocht Dokkum

Eis: taakstraffen voor A7-blokkeerders

Het Openbaar Ministerie eist taakstraffen tot 240 uur voor de 34 verdachten die vorig jaar de A7 blokkeerden om anti-Zwarte Piet-demonstranten tegen te houden. 

Een Friese demonstrant zwaait met een Friese vlag. Beeld null
Een Friese demonstrant zwaait met een Friese vlag.

Initiatiefneemster Jenny Douwes hoorde een werkstraf tegen zich eisen van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden. Zij plaatste de oproep op Facebook om de demonstranten tegen te houden.

Justitie verwijt de verdachten dat ze het verkeer in gevaar hebben gebracht en grondrechten van anderen hebben ingeperkt. Met de blokkade van de A7 bij Joure verhinderden de Friezen vorig jaar dat drie bussen met anti-Zwart Piet-demonstranten Dokkum bereikten op de dag van de landelijke intocht van Sinterklaas in het Friese stadje.

‘Zowel het doel als het middel is strafbaar’, aldus de officier van justitie. Hij greep in het vijf uur durende requisitoir terug op een aan verlichtingsfilosoof Voltaire toegeschreven uitspraak. ‘Die schreef: ‘Ik ben het niet eens met wat u zegt, maar ik zal uw recht het te zeggen tot de dood verdedigen.’ De vrijheid van meningsuiting geldt ook voor de ander. Juist als je denkt dat die ander het volstrekt verkeerd ziet.’

Sommige verdachten kregen een hogere straf dan anderen, omdat zij zich agressiever gedroegen of omdat zij een leidende rol speelden. Een verdachte hoorde een celstraf van zes maanden waarvan drie voorwaardelijk tegen zich eisen, vanwege eerdere veroordelingen. 

De hogere strafeis tegen Douwes komt omdat opruiing een misdrijf tegen de openbare orde is. ‘Een boegbeeld zonder schip’, noemde het OM haar. ‘Zij neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor haar aandeel in het geheel.’

Het OM verwijt Douwes dat ze een filmpje op Facebook zette, waarin ze opriep de ‘onruststokers’ uit de Randstad te weren. De Drachtster onderneemster beroept zich erop dat ze het filmpje verwijderde toen een agent haar daartoe aanspoorde. Maar ook nadat ze de oproep verwijderde, stelt het OM, bleef ze zich via Facebook actief bemoeien met het organiseren van het tegenhouden van de demonstranten.

Opruiing, stelt het OM. ‘In plaats van spijt te hebben van het gedrag, gooide mevrouw Douwes olie op het vuur. Bij het leeg gebleven demonstratievak vierde ze de triomf.’

Tijdens de vierde zittingsdag overheerste opnieuw onbegrip. De door het OM vertoonde videobeelden en voorgelezen slachtofferverklaringen konden rekenen op hoongelach vanuit de zaal. ‘Het is te danken aan de politie dat er geen grootschalige incidenten zijn voorgevallen’, aldus de officier van justitie. De verdachten waren ‘mensen met oogkleppen op’.

Waar verschillende verdachten er eerder ter zitting alles aan deden hun eigen rol te relativeren, zijn zij op beelden duidelijk zichtbaar als actieve deelnemers aan de blokkade. Een 29-jarige vrouw bijvoorbeeld, die maandag nog sprak van een ‘vredige dag’, liep wild gebarend richting de bus over de snelweg.

Ook putte het OM uit Facebookchats en WhatsApp-gesprekken, waaruit zou blijken dat verdachten niet ‘toevallig’, ‘uit nieuwsgierigheid’ of als ‘ramptoerist’ of in de opstopping belandden. ‘Leugenachtig’, aldus de officier van justitie.

Namens Kick Out Zwarte Piet  eisten Mitchell Esajas en Jerry Afriyie donderdag een schadevergoeding van 7.300 euro voor de huur en schade aan de bussen. Ook willen ze dat de rechtbank de blokkeerders verplicht een workshop diversiteit volgen. 

Het verweer van de advocaten van de verdachten volgt vrijdagmiddag.

Jenny Douwes werd het gezicht van de pro-Zwarte Pietenbeweging. Lees hier het interview met haar terug: ‘Ik ben natuurlijk wel een lompe, harde Friezin

Boegbeeld A7-blokkade Jenny Douwes: het moest een ‘spontane, ludieke’ actie zijn

De vrouw die vorig jaar de initiator zou zijn geweest van de A7-blokkade op de dag van de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum wist niet dat ze iets strafbaars deed. Dat zei Jenny Douwes. donderdagochtend in de rechtbank in Leeuwarden.

Hoe zat het ook alweer met de ‘blokkeer-Friezen’ die vorig jaar anti-Zwarte Piet-demonstranten de weg versperden? 

Anti-Zwarte Piet-demonstranten konden vorig jaar de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum nooit bereiken omdat 34 mensen de snelweg A7 zouden hebben geblokkeerd. Het proces is voor beide kampen een principezaak. Vijf vragen over de kwestie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden