Eis: jaarcel voor Soumaya S.

Twaalf maanden celstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk, eiste het Openbaar Ministerie dinsdag tegen de 22-jarige moslima Soumaya S. De jonge Marokkaanse moest zich voor de Rotterdamse rechtbank verantwoorden voor verboden wapenbezit met terroristisch oogmerk....

Het opsporingsonderzoek heeft onvoldoende bewijs opgeleverd voor hetterreuraspect. Officier van justitie Plooy vroeg op dat punt vrijspraak.Hij maakte wel de kanttekening dat S., als ze op 22 juni niet wasaangehouden, 'een potentieel werktuig' zou hebben kunnen worden van eenterroristisch netwerk.

Ze was in korte tijd geradicaliseerd en, aldus Plooy, 'ingepalmd dooreen gewiekste man', het vermeende Hofstadkopstuk Nouredine el F., diesamen met haar en een geladen machinegeweer, in Amsterdam werd aangehouden.

Soumaya S., getooid met een lange zwarte hoofddoek, gaf weloverwogenen met heldere stem antwoord op alle vragen van de rechters. Hoewel het OMhet terroristisch oogmerk onvoldoende bewezen acht, vroegen de rechtersdaar juist stevig op door.

De rechter: 'U heeft bij lezingen van El F. gezeten. U wist niet waarhij mee bezig was?'

S: 'Nouredine was bezig met het lezen van de koran, met vrijwilligegebeden en vrijwillig vasten.'

De rechter: 'U heeft nooit met hem gesproken over Al Qa'ida of over hetWorld Trade Center?'

S. zegt dat ze met haar man, met wie ze op 5 april 2005 islamitisch isgehuwd, nooit over aanslagen heeft gesproken, ook niet over wapens en datze Mohammed B. slechts kent van de televisie.

De verklaring van haar vader die zei bang te zijn dat zijn dochter eenaanslag zou gaan plegen, berust volgens S. op een misverstand. S. betoogdedat vrouwen volgens de islam helemaal geen zelfmoordacties mogen plegen.Ze mogen ook niet actief deelnemen aan de gewelddadige jihad.

De rechters hielden haar aantekeningen voor die ze had gemaakt in haaragenda. Op 11 september 2003 noteerde ze: 'Herdenkingsdag WTC. Groot feest.Smeekbeden doen voor nieuwe aanslagen.' En later in het Tsjetsjeens, datze had geleerd van een 'Tsjetsjeense zuster': 'Ik ga op jihad. Ga je meeop jihad?'

S. hield vol dat ze de vreedzame islam aanhangt en bleef stug ontkenneniets van het machinegeweer te hebben afgeweten. Ook wist ze niet wat El F.van plan was die bewuste 22ste juni, zei ze. De rechters vonden datongeloofwaardig. Ze had weken lang dag en nacht doorgebracht met El F., enhad van adres naar adres door Nederland gezworven. Hij was op 22 juni,samen met haar, op stap gegaan in een Opel Corsa, toonde schichtig gedragen had een geladen wapen bij zich. Dat duidde er toch op dat hij van planwas geweest dat wapen te gebruiken. Had ze niets gemerkt? S.: 'Ik was dekoran aan het lezen.'

Volgens haar advocaat Yasar -zdemir heeft het OM geen flintertjebewijs tegen zijn cliënt. Hij vroeg onmiddellijke vrijlating. Dat verzoekwilligde de rechtbank niet in. 'Is dat omdat ik niet voor u benopgestaan?', wilde S. weten. 'Dat mag ik niet. Opstaan is een vorm vanaanbidding en dat respect mag je alleen Allah geven.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.