Eis: jaar cel voor Soumaya S.

Twaalf maanden celstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk, eiste het Openbaar Ministerie dinsdag tegen de 22-jarige moslima Soumaya S. De jonge Marokkaanse moest zich voor de Rotterdamse rechtbank verantwoorden voor verboden wapenbezit met terroristisch oogmerk....

Het opsporingsonderzoek heeft onvoldoende bewijs opgeleverd voor het terreuraspect. Officier van justitie Plooy vroeg op dat punt vrijspraak. Hij maakte wel de kanttekening dat S., als ze op 22 juni niet was aangehouden, ‘een potentieel werktuig’ zou hebben kunnen worden van een terroristisch netwerk.

Ze was in korte tijd geradicaliseerd en, aldus Plooy, ‘ingepalmd door een gewiekste man’, het vermeende Hofstadkopstuk Nouredine el F., die samen met haar en een geladen machinegeweer, in Amsterdam werd aangehouden.

Soumaya S., getooid met een lange zwarte hoofddoek, gaf weloverwogen en met heldere stem antwoord op alle vragen van de rechters. Hoewel het OM het terroristisch oogmerk onvoldoende bewezen acht, vroegen de rechters daar juist stevig op door.

De rechter: ‘U heeft bij lezingen van El F. gezeten. U wist niet waar hij mee bezig was?’

S: ‘Nouredine was bezig met het lezen van de koran, met vrijwillige gebeden en vrijwillig vasten.’

De rechter: ‘U heeft nooit met hem gesproken over Al Qa’ida of over het World Trade Center?’

S. zegt dat ze met haar man, met wie ze op 5 april 2005 islamitisch is gehuwd, nooit over aanslagen heeft gesproken, ook niet over wapens en dat ze Mohammed B. slechts kent van de televisie.

De verklaring van haar vader die zei bang te zijn dat zijn dochter een aanslag zou gaan plegen, berust volgens S. op een misverstand. S. betoogde dat vrouwen volgens de islam helemaal geen zelfmoordacties mogen plegen. Ze mogen ook niet actief deelnemen aan de gewelddadige jihad.

De rechters hielden haar aantekeningen voor die ze had gemaakt in haar agenda. Op 11 september 2003 noteerde ze: ‘Herdenkingsdag WTC. Groot feest. Smeekbeden doen voor nieuwe aanslagen.’ En later in het Tsjetsjeens, dat ze had geleerd van een ‘Tsjetsjeense zuster’: ‘Ik ga op jihad. Ga je mee op jihad?’

S. hield vol dat ze de vreedzame islam aanhangt en bleef stug ontkennen iets van het machinegeweer te hebben afgeweten. Ook wist ze niet wat El F. van plan was die bewuste 22ste juni, zei ze. De rechters vonden dat ongeloofwaardig. Ze had weken lang dag en nacht doorgebracht met El F., en had van adres naar adres door Nederland gezworven. Hij was op 22 juni, samen met haar, op stap gegaan in een Opel Corsa, toonde schichtig gedrag en had een geladen wapen bij zich. Dat duidde er toch op dat hij van plan was geweest dat wapen te gebruiken. Had ze niets gemerkt? S.: ‘Ik was de koran aan het lezen.’

Volgens haar advocaat Yasar Özdemir heeft het OM geen flintertje bewijs tegen zijn cliënt. Hij vroeg onmiddellijke vrijlating. Dat verzoek willigde de rechtbank niet in. ‘Is dat omdat ik niet voor u ben opgestaan?’, wilde S. weten. ‘Dat mag ik niet. Opstaan is een vorm van aanbidding en dat respect mag je alleen Allah geven.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.