Eis: celstraf voor fraude met pgb's

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag voor de rechtbank in Lelystad vier jaar celstraf geëist tegen Samantha S., de voormalige eigenares van Ansa, een bedrijf voor begeleid wonen in die stad. Zij zou tussen 2005 en 2010 tientallen bewoners met een persoonsgebonden budget (pgb) voor zorg hebben opgelicht. Ook zorgverzekeraar Achmea, die de pgb's uitkeerde, behoort tot de gedupeerden.

JET BRUINSMA

LELYSTAD - Volgens het OM heeft S. meer dan drie miljoen euro in eigen zak gestoken. Tegen haar man Jack S. eiste de officier van justitie een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. Hij zou samen met zijn vrouw de illegale inkomsten hebben witgewassen. Na de uitspraak op 23 maart beslist justitie hoeveel geld S. en haar man moeten inleveren.

De advocaat van S., Peter Plasman, noemde de eis van vier jaar celstraf 'absurd'. Megafraudeurs krijgen zulke straffen, zei hij. Volgens het OM liet Sammy, zoals zij werd genoemd, bewoners blanco formulieren ondertekenen, waarop zij zelf later onnodig dure hulp aanvroeg het bij het indicatiecentrum CIZ.

Zij zou de bewoners hebben gedwongen hun bankpasje bij haar in te leveren en incasseerde de pgb's die werden uitgekeerd door Achmea. De bewoners wisten vaak niet wat een pgb was, en evenmin hoeveel geld zij kregen en waarvoor het bedoeld was.

S. erkende dat ze blanco formulieren gebruikte en geen urenregistratie bijhield ('ik ben geen boekhouder'), maar administratief klopte de zaak en de bewoners kregen de hulp die nodig was. 'Maar we waren er wel om winst te maken', zei ze.

Volgens Plasman heeft de overheid zich bij het privatiseren van de gezondheidszorg niet gerealiseerd dat zorgondernemers niet alleen concurreren met scherpe prijzen, maar ook winst willen maken. 'Traditionele instellingen geven veel geld uit aan overhead, bij ondernemers komt het streven naar winst daarvoor in de plaats.'

De kritiek van veel bewoners dat S. hen dreigde uit te zetten als ze niet deden wat zij wilde, wees ze af. 'Ik dreigde niet, ik maakte ze attent op de huisregels.'

De officier verweet S. dat zij met haar handelwijze het hele pgb-systeem ondermijnde door het vertrouwen van de cliënten te beschadigen. Maar volgens Plasman konden bewoners met kritiek op S. ervoor kiezen om te vertrekken.

Tijdens de rechtszitting gaf S. voor het eerst publiekelijk toe dat zij heeft gefraudeerd met de zogeheten leefgeldformulieren voor bewoners, waarop bedragen van enkele tientjes per week werden ingevuld voor voeding. Op kopieën ervan zette ze vaak een 1 voor het oorspronkelijke bedrag. Door die dubbele boekhouding verwierf Ansa extra inkomsten die ze niet opgaf aan de fiscus.

Datzelfde gebeurde met de huren die zij van bewoners ontving. De vervalsingen kwamen in 2010 aan het licht bij een routinecontrole van de fiscus. Daarmee kwam ook de hele pgb-zaak aan het rollen. In de rechtszaak speelde die fraude geen rol meer: het geld (bedrag onbekend) is met een boete van 50 procent aan de fiscus terugbetaald.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden