Eis: cel voor fotograaf die zelf branden aanstak

Tegen de 20-jarige nieuwsfotograaf in Assen die foto's van zijn zelf gestichte branden leverde aan de website 112Drenthe.net, is dinsdag een celstraf geëist van 600 dagen, waarvan 456 voorwaardelijk. De officier van justitie spreekt van 'zware feiten', maar vindt het ook van belang dat Dennis V. in september weer aanschuift in de schoolbankjes.

ASSEN - Schuttingen, containers, coniferen en een voormalige Ford-garage gingen afgelopen winter in Assen in vlammen op. Justitie verdenkt Dennis V. ervan bij zeven gelegenheden brand te hebben gesticht.


Als het vuur knetterde, rende Dennis naar huis. Daar wachtte hij tot via het communicatiesysteem P2000 meldingen kwamen dat de brandweer op weg was. Dat was het sein om met cameraspullen op pad te gaan. De foto's plaatste hij later op de nieuwssite 112Drenthe.net.


Tegen zijn beste vriend Jarno P. (20) eist justitie een werkstraf van 160 uur, omdat hij bij twee van de brandstichtingen zou hebben geholpen.


De mannen trokken er graag 's nachts op uit om bij branden te gaan kijken, vertellen ze de rechter. Via hun mobieltje kregen ze berichtjes doorgestuurd van P2000, het communicatiesysteem van de hulpdiensten. 'Dan pingde ik Jarno om te kijken of hij wakker was. Als de brand in de buurt was en we waren niet te moe, pakte ik mijn foto- en videocamera en dan gingen we ernaartoe', zegt Dennis. Zijn vrijwilligerswerk voor 112Drenthe leverde hem een perskaart op - 'geen officiële' - die hem soms toegang verschafte achter de politieafzetting.


Toch blijft Dennis voor de rechter volhouden niet zo veel bijzonders te hebben met vuur. Hij noemt het 'een domme actie' dat hij op 19 januari een Twitterbericht de wereld in slingerde met de tekst: 'Schiet toch eens op pyromanen, ik wil wat te fotograferen hebben.' Twee dagen later regelde hij zelf zijn foto-onderwerp, door brand te stichten in tegen een schutting geparkeerde containers.


In maart stichtte Dennis brand in een voormalige Ford-garage. Het gebouw brandde tot de grond toe af. De eigenaar vraagt zes ton schadevergoeding.


Justitie kwam Dennis V. en Jarno P. op het spoor omdat zij bij een groot aantal onopgeloste branden als omstanders zijn gesignaleerd. Het komt vaker voor dat pyromanen naar hun eigen branden staan te kijken.


De psycholoog die Dennis onderzocht, oordeelt overigens dat er geen sprake is van de diagnose pyromanie. Wel zou hij een hang naar verslaving hebben die verklaart waarom hij steeds opnieuw verlangde naar de kick van het vuur stoken. Zelf zegt Dennis V.: 'Ik wilde gewoon weleens weten hoe dat voelt, om brand te stichten.' Hij heeft drie van de ten laste gelegde branden bekend.


Dat het niet bij één keer is gebleven, wijt de verdachte aan de invloed van alcohol. De officier van justitie vindt dat hij zich verplicht onder behandeling moet laten stellen voor zijn hang naar verslaving. Als hij zich daaraan houdt, hoeft hij van de ge-eiste 600 dagen celstraf er slechts 144 te zitten. De officier: 'Met aftrek van zijn voorarrest kan hij dan op 1 september weer naar school. Het is in het belang van de maatschappij dat de verdachte zijn leven oppakt en niet verhardt in de gevangenis.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden