Eis: Breivik moet naar kliniek

De openbaar aanklagers in Noorwegen houden vast aan hun eis dat de extreem-rechtse terrorist Anders Behring Breivik gedwongen moet worden opgenomen in een psychiatrische kliniek.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER MARIKEN SMIT

AMSTERDAM - De openbaar aanklagers zeiden donderdag tijdens hun slotpleidooien in de rechtbank in Oslo 'te twijfelen' aan de geestesgesteldheid van Breivik. Er is volgens hen daarom onvoldoende juridische basis om hem tot gevangenisstraf te veroordelen. 'In onze ogen is het erger wanneer een psychoticus naar de gevangenis wordt gestuurd, dan een gezonde man naar een kliniek', aldus openbaar aanklager Svein Holden.

Driekwart van de Noren vindt dat Breivik de gevangenis in moet, bleek gisteren uit een peiling van de Noorse tv-zender NRK.

Volgens de Noorse strafwet kan iemand die psychotisch was tijdens zijn misdaad niet tot gevangenisstraf worden veroordeeld. Psychiaters zijn het echter oneens over de diagnose van Breivik. Een eerste team van psychiaters stelde dat de rechts-extremist psychotisch was tijdens en na zijn aanslagen en al jarenlang lijdt aan paranoïde schizofrenie. Twee andere psychiaters vonden daarvoor geen bewijs. Zij stellen dat Breivik toerekeningsvatbaar is, al lijdt hij wel aan persoonlijkheidsstoornissen.

De openbaar aanklagers hielden de mogelijkheid open hun eis tijdens het proces aan te passen. Dat ze dit niet hebben gedaan, komt deels doordat de twee psychiaters die Breivik vorig jaar ontoerekeningsvatbaar verklaarden bij hun conclusie bleven. Breivik vermoordde met zijn dubbele aanslag op 22 juli vorig jaar 77 personen, de zwaarste aanslag in Noorwegen sinds de Tweede Wereldoorlog.

Voor veel nabestaanden is de eis moeilijk te verkroppen. 'Ik snap niet hoe iemand die zo koel en berekenend te werk is gegaan, ontoerekeningsvatbaar kan zijn', zei Trine Aamodt tegen de Noorse krant VG. Breivik schoot haar 19-jarige zoon dood op het eiland Utøya. 'Ik ben vooral blij dat het proces gauw voorbij is', zegt de 28-jarige Vegard Wennesland die de moordpartij op Utøya overleefde. De rechtbank doet op z'n vroegst eind juli uitspraak.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden