Eis 8 jaar voor mislukte aanslag

Aanslag op Cor van Hout in 2000 in Amstelveen...

Van onze verslaggeefster Menno van Dongen

HAARLEM Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag 8 jaar celstraf geëist tegen Maruf ‘Paja’ M. (52) en Nico V. (43). Zij worden verantwoordelijk gehouden voor een mislukte moordaanslag op de Amsterdamse crimineel Cor van Hout in december 2000 in Amstelveen.

Van Hout en een vriend werden van een afstand beschoten. De kogels misten doel, maar de mannen lieten zich vallen en bleven tien minuten roerloos op straat liggen. De schutter vluchtte.

Ten tijde van het misdrijf werd een groot deel van de Amsterdamse onderwereld afgeluisterd door de politie, omdat twee maanden eerder crimineel Sam Klepper was vermoord en nieuwe ‘liquidaties’ aanstaande leken.

De verdachten gebruikten versluierende woorden maar ze waren niet voorzichtig genoeg, meent justitie. Uit telefoongesprekken zou blijken dat ze de aanslag pleegden in opdracht van Johnny Mieremet, de voormalige kompaan van Klepper. Hij wilde wraak nemen voor diens gewelddadige dood.

Volgens het OM was V. de schutter. Toen hij het wapen kreeg – een demontabel geweer in een koffer – meende hij dat een onderdeel ontbrak, zo bleek kort voor de aanslag uit een gesprek met Paja: ‘Hé gab, het is mooi, maar ik denk dat ik iets mis, een stukkie.’

Kort daarna sprak V. zijn zorgen uit tegen Mieremet: ‘Het achterstuk, het lijkt wel of daar wat in moet.’ Mieremet: ‘Ik weet het niet. Zit dat ding erbovenop erbij?’ En: ‘Zijn die er ook bij, die ronde dingetjes?’

Voor het OM is het duidelijk: het ging over het scherpschuttersgeweer dat later in een nabijgelegen sloot is gevonden. Het ‘ding erbovenop’ was het telescoopvizier, de ‘ronde dingetjes’ waren kogels.

Kort voor en na het misdrijf werden meer gesprekken gevoerd die het OM verdacht noemt.

De Bosnische Hagenaar Paja wond zich daarover op. Met zijn diepe basstem zei hij dat hij nooit telefonisch een aanslag zou bespreken, omdat hij vaak wordt afgeluisterd. ‘Als ik praat over tomaten, zijn dat voor de politie granaten. Een komkommer wordt een scudraket. Als u het zo vertaalt, ben ik een soort Bin Laden.’

Het OM besloot in 2001 de verdachten niet te vervolgen, bij gebrek aan bewijs. Vorig jaar werd de zaak heropend, op grond van verklaringen van twee kroongetuigen die in ruil voor hun verhaal strafvermindering kregen.

Volgens de verdachten zijn deze getuigen fantasten die informatie van journalisten napraten.

Officier van justitie Saskia de Vries bestreed dit. Volgens haar is het aan de getuigen te danken dat deze aanslag, gepleegd door ‘professionals’, is opgelost. ‘De rechtsorde is geschokt als mensen elkaar op straat afknallen, ook als het criminelen betreft.’

Paja is eerder veroordeeld voor wapenbezit en bedreiging van de later vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra, samen met Willem Holleeder.

Nico V. zit 12 jaar celstraf uit voor een moord in een café in Hoorn. Slechts een van de vele getuigen durfde de politie te vertellen dat V. het had gedaan.

Mieremet en Heinekenontvoerder Van Hout zijn vermoord, respectievelijk in 2005 en 2003.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden