Eis 5,5 jaar cel zakenman Van den Nieuwenhuyzen

Joep van den Nieuwenhuyzen moet van het Openbaar Ministerie 5,5 jaar de gevangenis in. De zakenman is volgens het OM schuldig aan omkoping, valsheid in geschrifte, faillissementsfraude, meineed en het bezit van een vals paspoort.

VAN ONZE VERSLAGGEVER WILCO DEKKER

AMSTERDAM - Van den Nieuwenhuyzen was de spil in het zogenoemde Havenschandaal in Rotterdam, samen met de ex-directeur van het havenbedrijf, Willem Scholten. Van den Nieuwenhuyzen, die in de jaren tachtig bekend werd als 'de bedrijvendokter', zou Scholten hebben omgekocht met het gebruik van een appartement in Antwerpen en 1,2 miljoen euro. Vervolgens zou hij van Scholten bankgaranties voor leningen ter waarde van tientallen miljoenen hebben gekregen. De zakenman wist volgens het OM dat de bedrijven in zijn RDM-concern nooit aan de financiële verplichtingen zouden kunnen voldoen als een beroep op de garanties zou worden gedaan.

Ook pleegde Van den Nieuwenhuyzen volgens justitie grootschalige faillissementsfraude met drie van zijn bedrijven. Met de leningen die hij met de garanties van Scholten kreeg, dichtte hij het ene gat met het andere. Hij zou voor eigen gebruik grote bedragen hebben onttrokken aan het concern. Toen de bedrijven op het punt stonden om te vallen, redde hij alleen zijn eigen hachje, aldus de aanklager.

Van den Nieuwenhuyzen noemde het OM 'net meneer de Uil die voorleest uit de Fabeltjeskrant.' Hij gaat nog steeds uit van vrijspraak. De uitspraak van de rechtbank wordt in de zomer verwacht.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden