Eis 18 jaar cel wegens dood Zaanse 'huisslaaf'

'Koos Brandhoff moest jarenlang een tiran naast zich dulden. Een kwelgeest waar hij niet vanaf kwam, die zijn leven tot een hel maakte. Waarom hij zich zo als boksbal liet gebruiken en er niet tegen in het geweer kwam, zullen we nooit weten. Koos Brandhoff is dood.'

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dit zei de officier van justitie donderdag voor de rechtbank in Alkmaar, waar zij 18 jaar celstraf eiste tegen de 31-jarige Baris S. uit Zaandam, huisgenoot van het slachtoffer. Volgens de aanklaagster maakte S. zich 2,5 jaar lang schuldig aan stelselmatige mishandeling van Brandhoff, die hij onderdrukte, gebruikte als huisslaaf en uiteindelijk met buitensporig veel geweld om het leven bracht.

Het slachtoffer werd augustus vorig jaar dood in zijn woning aangetroffen na een 112-melding van S. Hij bleek overleden aan de gevolgen van een leverscheuring en het afscheuren van de gal. Ook werden botbreuken, hersenletsel en inwendige bloedingen geconstateerd. Van zijn 24 ribben waren er 18 gebroken. Een deel van de breuken was vers.

Ontkenning
S. werd aangehouden en heeft sindsdien gezwegen. Tijdens de zitting van vandaag ontkende hij iets met de dood van Brandhoff te maken te hebben. Wel bekende hij hem soms te hebben mishandeld, zonder verdere vragen te willen beantwoorden.

In de zaak hebben verscheidene getuigen een beeld geschetst van stelselmatige onderdrukking en geweld. Een van de getuigen huurde tijdelijk een kamer bij Brandhoff en kreeg zelf ook klappen. 'Baris was dominant, dwingend, agressief en gewelddadig', verklaarde de getuige. Hij vluchtte uiteindelijk.

Gesmeekt
Een tweede getuige deed kort voor de fatale geweldsexplosie een anonieme melding bij de instanties. Hij had S. toen al gesmeekt te stoppen met het geweld. 'Je slaat hem nog dood', waarschuwde hij. Toen de politie bij Brandhoff aan de deur kwam, ontkende die dat er problemen waren.

Advocaat Peter Plasman vroeg vrijspraak voor S. Volgens hem is er onvoldoende bewijs. De rechtbank doet 5 juni uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden