Eindspel Clickfonds na drie jaar van start

Het eindspel van operatie Clickfonds begint vandaag. De speciale rechtbank die al maanden popelt om de beursfraudezaak af te ronden, buigt zich nu over de middelgrote vissen....

Van onze verslaggever Jan Meeus

Het lange wachten lijkt voorbij. Bijna drie jaar na de spectaculaire inval op het Damrak, begint het Openbaar Ministerie een slotoffensief dat in het voorjaar van 2001 moet leiden tot een veroordeling van de hoofdverdachten in de beursfraudezaak.

Justitie heeft ervoor gekozen om het complexe dossier op te knippen; in totaal worden meer dan twintig mensen verdacht. De hoofdverdachten - beurshandelaren Han V. van commissionairsbedrijf Leemhuis en Van Loon en Adri S. van NIB Strating, de in Zwitserland woonachtige vermogensbeheerder Dirk de G. en de Zwitserse Nederlander Eddie S. - worden apart behandeld.

Vandaag begint Justitie met het afhandelen van de zaak tegen ex-directeur Gregor de K. van de inmiddels overgenomen effectenbank Bank Bangert Pontier. Hij wordt verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie, belastingfraude, valsheid in geschrifte en overtreding van de wet melding ongebruikelijke transacties.

Een vondst van honderdduizend gulden contant met wikkels van Bank Bangert Pontier zette Justitie in 1997 op het spoor van deze zaak. Eddie S., waarbij huiszoeking werd gedaan omdat hij een grote klant was van Han V. en Dirk de G., wordt gezien als de leider van een criminele organisatie die beurshandelaren zou hebben betaald voor het opzetten van nep-transacties. Daarbij zouden de handelaren, die hun deel van de winst contant kregen uitbetaald door Eddie S., hun werkgever of klanten hebben benadeeld.

De transacties van Eddie S. liepen met name via Bank Bangert Pontier, waar verdachte Gregor de K. directeur was. De bank werd najaar 1997 ontmanteld nadat de Nederlandsche Bank (DNB) aangifte deed van witwassen. De kwestie ligt gevoelig omdat over de transacties van Eddie S. afspraken werden gemaakt tussen de directie van Bangert Pontier en DNB. Overigens is de verdenking tegen directeur H. Pontier ingetrokken; de zaak is geseponeerd.

Volgende week is het de beurt aan drie ex-medewerkers van SNS Bank. Ook dit dossier, dat draait om het schenden van de regels bij de beursgang van KPN, kwam aan het licht op basis van transacties die Eddie S. via SNS had laten lopen. Twee voormalig effectenhandelaren van SNS en ex-directeur Thymen K., worden beschuldigd van valsheid in geschrifte en oplichting.

Het laatste deel van het dossier rond Eddie S. betreft de zaken tegen beurshandelaren Paul A., Ronald P., Rein van Z. en fondsbeheerder Harry van der K. De behandeling van die zaken wacht nog op bewijsmateriaal uit Zwitserland over een nummerrekening van Ronald P. De behandeling van die zaak werd eerder dit jaar opgeschort in afwachting van dat materiaal. Justitie hoopt de vier verdachten nog in november voor de rechter te krijgen, maar volgens een ingewijde hangt dat af van de vraag of de Zwitserse jusitie het materiaal vrijgeeft.

Het precieze tijdstip van de behandeling van de zaak tegen Eddie S., die zich in Zwitserland schuil houdt voor Justitie, is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat het Openbaar Ministerie de zaak doorzet en Eddie S. bij verstek voor de rechter wil brengen.

Volgens de planning van het OM wordt nog voor het einde van het jaar de behandeling gestart van de zaak tegen Dick du C., voormalig directeur van NIB Strating. Dit onderzoek is volgens een ingewijde vrijwel afgerond. Dick du C. maakt volgens justitie deel uit van de criminele organisatie van Adri S. en Dirk de G.

Zij zouden belastingfraude hebben gefaciliteerd via een systeem van coderekeningen. Naast Dick du C. worden ook enkele andere medewerkers van NIB Strating verdacht van lidmaatschap van dezelfde criminele organisatie. Bovendien zouden zij zelf ook belastingfraude en valsheid in geschrifte hebben gepleegd.

Het onderzoek naar Han V. van Leemhuis en Van Loon is op dit moment in volle gang. Op verzoek van zijn advocaten worden tientallen getuigen gehoord. Het OM wil die verhoren voor december afronden, maar volgens een ingewijde zal dat niet lukken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden