Column

Eindigt de Trump-rally uiteindelijk in een Trump-crash?

Nog geen maand nadat hij als president is geïnaugureerd is de gevreesde Trump-chaos al een feit.

Van de k/w tot de Google Search Volume Index staan de signalen op rood Beeld de Volkskrant
Van de k/w tot de Google Search Volume Index staan de signalen op roodBeeld de Volkskrant

Alleen beleggers hebben er geen boodschap aan. De recordregen op de Amerikaanse beurzen gaat gewoon door en zorgt ook voor een euforische stemming op de rest van de financiële markten in de wereld. De Footsie en Dax staan ook op nieuwe records. De Nikkei in Japan is eveneens naar de grens van 20 duizend gekropen en de AEX in Amsterdam staat op het punt de mijlpaal van 500 te overschrijden.

Nadat de Dow Jones de barrière van 20 duizend slechtte in januari is de stijging gewoon verder gegaan. De grens van 21 duizend is in zicht. Sinds de verkiezing van Trump in november zijn de Dow (30 grootste bedrijven) met 8 procent gestegen, de Standard & Poor's (500 bedrijven) met 10 procent en de Russell 2000 (tweeduizend inclusief vele kleintjes) zelfs met 13 procent.

What goes up, must come down is een beurswijsheid die altijd uitkomt. Sinds 1932 heeft in de de VS tijdens een opgaande aandelenmarkt elke zeven maanden een correctie van meer dan 5 procent plaatsgevonden. Maar nu is dat al in ruim één jaar niet gebeurd. Historisch gezien zijn aandelen daardoor heel duur geworden.

De winsten die de bedrijven maken kunnen de koersstijgingen allang niet meer bijbenen. De bekendste indicator hiervoor is de koers-winstverhouding (k/w): het aantal malen dat de winst die een bedrijf per aandeel maakt past in de koers. Over lange termijn is die gemiddeld 15, hetgeen inhoudt dat bedrijven in 15 jaar zoveel winst maken dat de aankoop van een aandeel is terugverdiend. Nu is die 27. Ook volgens andere kerngetallen zijn aandelen 15 tot 70 procent overgewaardeerd.

De extreem lage rente is een verklaring dat beleggers meer willen betalen voor aandelen. Er zijn geen alternatieven. Maar de rente in de VS loopt al enige tijd op. Dat zou beleggers huiverig moeten maken voor aandelen, omdat kredieten voor investeringen en leningen voor de aankoop van auto's en huizen duurder worden. Dat is niet alleen nadelig voor de reële economie, maar leidt er ook toe dat beleggers gaan uitwijken naar vastrentende waarden.

Naast de economische indicatoren zijn er ook psychologische: in hoeverre vertonen beleggers kuddegedrag. Bekend is dat ze overdreven optimistisch zijn in een opgaande markt en overdreven pessimistisch in een neergaande markt.

De zogenoemde call/put-ratio meet dit sentiment. Als die hoger is dan 1 (meer beleggers verwachten een stijging dan een daling) is dat een teken dat beleggers zich door de euforie laten meeslepen. Een andere hippe indicator is de zogenoemde Google Search Volume Index: het aantal malen dat aandelenbeleggingen op internet worden opgezocht. Die is net als de koers-winstverhouding op recordniveau.

Niemand kent de toekomst. Alle lichten staan op rood dat na de Trump-rally en de Trump-chaos de Trump-crash in de maak is.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden