Eindhovense raad akkoord met steun PSV

De gemeenteraad van Eindhoven gaat in meerderheid akkoord met het reddingsplan voor PSV. Vrijdag maakten CDA (6 zetels) en D66 (6 zetels) bekend dat hun fracties, na een positieve second opinion, 'unaniem' voor de steun stemmen. De fracties van PvdA (9 zetels) en VVD (8 zetels) zijn minstens 'met een ruime meerderheid' voor het plan.

PETER DE GRAAF

EINDHOVEN - Dat betekent dat, los van de kleine partijen, er al een meerderheid van de 45 raadsleden is die komende dinsdag het voorstel van het gemeentebestuur zal steunen. In het reddingsplan koopt de gemeente de grond onder het Philips-stadion en trainingscomplex De Herdgang voor 48,6 miljoen euro. PSV huurt de grond vervolgens in erfpacht terug voor 2,4 miljoen euro per jaar.

Oppositiepartij CDA en coalitiepartij D66 hebben op eigen initiatief een second opinion laten uitvoeren door drie 'wijze mannen': ING-bestuursvoorzitter Jan Hommen, hoogleraar financieel management Kees Koedijk en oud-minister en voormalig waarnemend burgemeester van Eindhoven Gerrit Braks. Zij moesten vooral een uitspraak doen over de risico's van de deal en de financiële afdekking daarvan voor de gemeente.

De drie wijzen, die het onderzoek onbezoldigd hebben uitgevoerd, kwamen tot de conclusie dat de gemeente 'een beperkt en beheersbaar risico loopt met deze zakelijke transactie'. Ze noemden het plan tevens 'economisch en sociaal-maatschappelijk waardevol voor de regio Eindhoven'.

CDA-fractievoorzitter en initiatiefnemer Maarten Houben was zichtbaar tevreden met het resultaat: 'Om zo'n belangrijk besluit op zo'n korte termijn te kunnen nemen, wilden we ons laten bijstaan door onafhankelijke derden. Het is een mix van drie slimme mensen, en deze heren hebben zich ook nog eens gratis voor ons ingespannen.'

PvdA-wethouder Staf Depla reageerde opgelucht op de uitkomst van de second opinion, waardoor ook oppositiepartij CDA zich achter het reddingsplan heeft geschaard. 'Het is natuurlijk heel prettig om van een topbankier als Jan Hommen te horen: dat hebben jullie slim aangepakt', aldus Depla.

Op verzoek van de PvdA-fractie hebben gemeentebestuur en PSV de transactie iets aangepast om de risico's beter af te dekken. Van de ruim 48 miljoen euro die de gemeente aan PSV betaalt, wordt 5 miljoen euro in een soort spaarpotje gestopt. Dat bedrag wordt gedurende tien jaar in delen aan PSV uitbetaald.

PvdA-fractievoorzitter Mieke Verhees is content met de aanpassing: 'Mocht PSV in de tussentijd in de problemen komen, dan is er dit potje om op terug te vallen. Voor ons is het een garantie dat PSV straks niet weer op de stoep staat.'

Volgens haar heeft PSV ook beloofd zich maatschappelijk meer in te zetten voor de stad, een andere eis van de PvdA: 'PSV moet meer met zijn poten in de Eindhovense modder staan. Wij willen meer inzet van PSV in de wijken en voor de breedtesport'

Op misschien één of twee twijfelaars na is de PvdA-fractie vóór het reddingsplan. Datzelfde zegt ook VVD-fractievoorzitter Monique List: 'De VVD-fractie is met een ruime meerderheid voor het plan.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden