Eindhovens ziekenhuis laat fraude door arts onbestraft

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven houdt al jaren een frauderende en blunderende arts in dienst. De interniste declareerde voor ten minste een ton te veel. Ze hield spookspreekuren en knoeide met diagnoses. De klokkenluider, een topinternist die de zaak aankaartte, staat sinds januari op straat.

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. De personen op de foto hebben niets met het verhaal te maken. Beeld ANP
Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. De personen op de foto hebben niets met het verhaal te maken.Beeld ANP

Dat blijkt uit documenten die in bezit zijn van de Volkskrant. Het Catharina Ziekenhuis en de maatschap interne geneeskunde moesten vanwege valse declaraties in 2011 meer dan een ton terugbetalen aan zorgverzekeraars. Ook blijkt uit een geheim rapport van een AMC-hoogleraar dat de interniste medisch onzorgvuldig zou handelen.

De onderzochte periode beslaat iets meer dan een jaar. Als de interniste voordien ook zo declareerde, is de fraude nog veel groter.
De Nederlandse Zorgautoriteit onderzoekt de te hoge declaraties in de zorg. Onlangs bleek dat een ziekenhuis 1.066 euro rekende voor enkele minuten oorsmeer verwijderen.

De interniste van het Catharina Ziekenhuis kreeg een waarschuwing, maar werd om de fraude niet ontslagen. Volgens bestuursvoorzitter Piet Batenburg was daarvoor geen juridische mogelijkheid.

Stilzwijgend toestemming
Uit onderzoek blijkt dat interniste Marion Blonk spookspreekuren hield: ze declareerde telefonische consulten alsof ze patiënten in de spreekkamer zag. Collega's wisten daar volgens het rapport van. 'Deze praktijkvoering vindt plaats met stilzwijgend toestemming van de maatschap inwendige geneeskunde.'

Ook werd extra geld binnengehaald via een test op botontkalking. Als patiënten dit niet hadden, kregen ze de uitslag van een verpleegkundige. Blonk declareerde echter alsof ze wel aan botontkalking leden en waren gezien door de specialist.

'Het is een misverstand', zegt advocaat Willemien Kastelein van Blonk. Volgens haar is er geen sprake van fraude, maar van foutieve declaraties. 'Mijn cliënte dacht dat dit was toegestaan. Daarin was zij niet de enige.'
De zaak werd ontdekt toen haar collega, de gerenommeerde internist Bert Bravenboer, naar het bestuur stapte. Doordat hij uit de school klapte, raakte Bravenboer geïsoleerd. Hem werd 'matennaaierij' verweten. Uiteindelijk kreeg hij ontslag.

De Volkskrant sprak patiënten die zeggen ernstige schade te hebben opgelopen door het medisch handelen van Blonk. Zo zegt Wim van Hommel dat de interniste twee keer een ernstig vitamine B12-tekort over het hoofd zag. Dat kan zenuwen en spieren aantasten. De patiënt zit nu in een rolstoel.

De onderzoeken die het ziekenhuis liet doen naar Blonks functioneren zijn tegenstrijdig. Een rapport stelt dat 'de conclusie moet zijn dat disfunctioneren van de betreffende collega aannemelijk is' en dat ze belangrijke diagnoses mist. Een tweede rapport pleit de interniste daarvan vrij.

Lees een reconstructie van deze zaak vandaag in de Volkskrant

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden