Eindhoven wil meer, kleinere coffeeshops

EINDHOVEN (ANP) - Burgemeesters in de regio Eindhoven gaan in overleg met de coffeeshophouders in Eindhoven en Helmond over kleinere coffeeshops en regulering van de teelt en inkoop van wiet.

Burgemeester Rob van Gijzel heeft dat maandag aangekondigd naar aanleiding van de landelijke discussie over het gedoogbeleid. Van Gijzel legde maandag uit dat vijftien coffeeshops in Eindhoven en eentje in Helmond de 30.000 softdrugsgebruikers voorzien in een gebied met 700.000 inwoners. Amsterdam telt 800.000 inwoners en driehonderd coffeeshops, maakte hij de vergelijking.

De grote verkooppunten die Eindhoven kent, zijn extra vatbaar voor criminaliteit, meent Van Gijzel. Als voorbeeld noemde hij de inval in een coffeeshop vrijdag waar de politie ongeveer 250 kilo wiet (waarde 1,8 miljoen euro) vond. Een voorraad die wijst op aanvoer door een grote criminele organisatie. De genoemde coffeeshop wil hij voor een jaar sluiten.

In de landelijke discussie zet Eindhoven in op regulering van de wietteelt. Van Gijzel denkt aan telers die toestemming krijgen, coffeeshophouders die hun inkoop moeten registreren en gebruikers die een pasje krijgen. Afschaffing van het gedoogbeleid en sluiting van coffeeshops ziet de burgemeester niet zitten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden