Eindhoven wil apk voor gas en licht

De gemeente Eindhoven en energiebedrijf NRE dringen aan op een verplichte periodieke keuring van elektriciteits- en verwarmingsinstallaties. Uit een steekproef blijkt dat driekwart niet aan de veiligheidseisen voldoet....

De gemeente heeft aangekondigd op grote schaal controles te gaan uitvoeren. Het NRE inspecteerde de afgelopen maanden in duizend woningen in Eindhoven en omstreken de energie-installaties. 'Driekwart van de woningen is niet door onze apk-keuring gekomen', aldus NRE-woordvoerder Nikit Rempkens. Uit het onderzoek bleek dat 25 procent van de huiseigenaren nooit het jaarlijkse onderhoud laat plegen aan de cv-ketel. Verder stuitten de NRE-controleurs in 37 procent van de huizen op ondeugdelijke, gevaarlijke uitbreidingen van de stroomvoorziening, zoals de aanleg van extra stopcontacten, snoeren en aanpassingen van de meterkast.

In 7 procent van de gevallen was de situatie zo gevaarlijk dat de stroom tijdelijk moest worden afgesloten. Ook werden in 15 procent van de huizen gaslekken geconstateerd.

NRE en gemeentebestuur zijn verontrust door de onderzoeksresultaten. Volgens het Eindhovense energiebedrijf zijn ze representatief voor de rest van het land. Jaarlijks overlijden in Nederland tien mensen aan koolmonoxidevergiftiging. Ondeugdelijke installaties kunnen ook brand en elektrocutie veroorzaken.

'Daarom pleiten wij voor een algemene periodieke keuring van verwarmings- en stroominstallaties, zoals dat ook voor auto's gebeurt', aldus Rempkens. Tot begin jaren negentig waren de nutsbedrijven verantwoordelijk voor de keuring van gas- en elektra-installaties. Door de liberalisering van de energiesector en gewijzigde regelgeving moet de consument nu zelf toezien op het onderhoud.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden