Eindhoven weigert vertrekcentrum asielzoekers

De gemeente Eindhoven weigert de vestiging van een vertrekcentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Naast praktische bezwaren zijn B en W het 'principieel' niet eens met het nieuwe terugkeerbeleid van minister Verdonk....

Van onze verslaggever Toine Heijmans

Het COA, dat de vertrekcentra gaat beheren, is met geen enkele andere gemeente in gesprek en overweegt nu twee locaties te openen (Dokkum en Crailo) in plaats van drie. Samen moeten die in duizend tot vijftienhonderd plaatsen voorzien. De centra vormen de spil in het nieuwe terugkeerbeleid van Verdonk. Een groot deel van de 26 duizend ex-asielzoekers die terug moeten, vaak mensen die al jaren in Nederland wonen, zal terechtkomen in een van deze 'besloten' verzamelplaatsen. Daar worden ze acht weken begeleid naar vrijwillig vertrek.

Eindhoven moest het derde centrum vestigen, maar het gemeentebestuur heeft laten weten 'nu niet mee te werken', aldus een woordvoerster van burgemeester Sakkers (VVD). Naast de werkdruk van de politie en ruimtegebrek, hanteert Eindhoven vooral een principieel argument: 'B en W vinden het verwijderingsbeleid van dit kabinet onvolledig', zegt de woordvoerster, omdat er een kans is dat afgewezen asielzoekers alsnog op straat belanden. In de stad ontstond deze maand beroering over de voorgenomen uitzetting van de gehandicapte Iraniër Ali Hadad. Burgemeester Sakkers weigerde mee te werken, omdat de man een leven als illegaal op straat te wachten stond.

Het eerste nieuwe vertrekcentrum opent naar verwachting rond 1 juni in Dokkum. Onderhandelingen met Hilversum en Laren over een vertrekcentrum op het terrein van asielzoekerscentrum Crailo, zijn bijna rond. Hilversum eist voldoende politie om de rust in de buurt te waarborgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden