Review

Eindhoven toont dat goede koffie goed servies verdient

Genoeg smakelijke koffie in Eindhoven, en - ook niet onbelangrijk - vaak in de juiste kopjes.

Wineke de Boer
De binnenstad van Eindhoven kent enkele koffiepareltjes. Beeld
De binnenstad van Eindhoven kent enkele koffiepareltjes.Beeld

Vooraf had ik geen speciale verwachtingen van de koffie in Eindhoven. Maar al op het Stationsplein tref ik smakelijke espresso aan. Meestal moet je juist niet op of dicht bij het station zijn voor goede koffie. CoffeeLab laat zijn bonen branden door Dutch Barista Coffee. De verhoudingen in hun blend zijn vergelijkbaar met die van de 'nieuwe school'-blend van de Coffee Company, waarover het hier twee weken geleden ging: 70 procent Zuid-Amerikaanse koffie (Brazilië), 30 procent Afrikaanse (15 procent Burundi en 15 procent Ethiopië). Deze espresso heeft net genoeg frisheid om niet saai te worden. Het servies doet me denken aan Volendams aardewerk: van die bruin- en groentinten. Dit merk, Steelite, is gewoon op internet te bestellen.

Koffiecriticus in Eindhoven

CoffeeLab

CoffeeLab, Stationsplein 17. 'Het servies doet me denken aan Volendams aardewerk: van die bruin- en groentinten.' Beeld
CoffeeLab, Stationsplein 17. 'Het servies doet me denken aan Volendams aardewerk: van die bruin- en groentinten.'Beeld

Het kopje waar de koffie in gaat, is belangrijker dan je zou denken. Glas drinkt anders dan porselein, een dikke rand anders dan een dunne en karton of een plastic deksel waar je de koffie doorheen slurpt, geven elk een ander gevoel in je mond (karton heeft ook een geur die de smaak beïnvloedt).

Al ruim twintig jaar is er discussie over de milieubelasting van kartonnen, plastic en stenen koffiekoppen. Het verschil in milieubelasting zit in de manier waarop en hoe vaak je je kopje afwast en dus hergebruikt. Een gewone kop gaat tot 3.000 keer mee; even afspoelen met koud water of wassen in een volle, energiezuinige afwasmachine levert het grootste verschil op met eenmalig gebruik van een plastic wegwerpbeker, berekende Milieu Centraal. Per duizend kopjes koffie is dat niet meer dan 12 kg CO2-uitstoot per jaar, een flink ritje met de auto. Omdat dit onderzoek ging over koffiebekers op kantoor is de milieubelasting van kartonnen bekers met plastic coating én plastic deksel (zoals gebruikt in de horeca) niet onderzocht. Misschien is het verschil dan wel groter.

Bean Brothers, Bergstraat 14A. 'De espresso is fantastisch: superzoet en met een romig mondgevoel.' Beeld
Bean Brothers, Bergstraat 14A. 'De espresso is fantastisch: superzoet en met een romig mondgevoel.'Beeld

Stadsbranderij BeanBrothers lijkt een huiskamer met een koffiebar. De koffie wordt geserveerd in fijne, porseleinen kommetjes, met relatief groot oppervlak, waarvan het aroma opstijgt. Los daarvan vind ik dit heerlijk drinken. De espresso, van een ongewassen Braziliaanse boon die ter plekke is gebrand, is fantastisch: superzoet en met een romig mondgevoel.

Bij DENF Coffee hebben ze ook hun best gedaan op het servies. Dit is een ontwerpstad waardig. De kopjes zijn dubbelwandig, waardoor je drank minder afkoelt, en de rand loopt taps toe naar binnen: de melk van cappuccino of latte klotst er minder overheen. Ook hier wordt in huis gebrand. De special is een Ethiopische sidamo, waarin naar mijn smaak de houtigheid iets overheerst, maar hij wordt secuur gezet.

DENF Coffee, Clausplein 4. 'Dit is een ontwerpstad waardig. De kopjes zijn dubbelwandig, waardoor je drank minder afkoelt.' Beeld
DENF Coffee, Clausplein 4. 'Dit is een ontwerpstad waardig. De kopjes zijn dubbelwandig, waardoor je drank minder afkoelt.'Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden