Eindhoven sprak over terugkeer Sytze van der V.

De gemeente Eindhoven was eind september wél betrokken bij gesprekken over onderdak voor de verbannen pedoseksueel Sytze van der V. in de lichtstad.

De gemeente schrijft dat in een toelichting op de afwijzing van een schriftelijk verzoek van het ANP om documenten over de besprekingen. Destijds ontkende de gemeente nog op de hoogte te zijn over een mogelijke terugkeer naar Eindhoven.

'Er zijn in die periode contacten geweest met diverse organisaties over de voorwaarden die de gemeente Eindhoven hanteert voor medewerking aan de huisvesting van Van der V. in Eindhoven', schrijft het college van Eindhoven.

Gevoelig
Een terugkeer van Sytze van der V. naar Eindhoven ligt gevoelig, omdat burgemeester Rob van Gijzel hem eerder een gebiedsverbod oplegde. De bestuursrechter beoordeelde het gebiedsverbod destijds als buitenproportioneel, maar de burgemeester schermde nadien nog met een gebiedsverbod voor bepaalde duur en omvang als Van der V. terug naar Eindhoven wil komen.

De gemeente Eindhoven wil documenten over de kwestie niet openbaar maken omwille van de privacy van de veroordeelde pedoseksueel en omdat er persoonlijke beleidsopvattingen in staan die voor intern beraad zijn gebruikt. De gemeente herhaalt dat publiciteit niet bijdraagt aan een oplossing.

Onderdak
Eindhoven wijst verder op het belang van de opdracht die het gerechtshof in november gaf aan het OM, de reclassering en de pedoseksueel om de impasse te doorbreken. De partijen moeten samen op zoek naar een gemeente die hem onderdak wil bieden zodat de behandeling van Sytze van der V. kan beginnen, bepaalde het hof.

De Eindhovenaar is onherroepelijk veroordeeld voor ontucht met minderjarige jongens. Na vrijlating uit de gevangenis in 2009 legde de gemeente Eindhoven aan hem een gebiedsverbod op. Sindsdien leidt de pedoseksueel een zwervend bestaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden