Eindhoven pronkt met zijn zwemstadion

Alleen over de achterdeur lijken de partijen het nog niet eens. De zwemclub PSV, de hoofdgebruiker, wil een eigen achteringang in het nationale zwemstadion....

Architect Johan Koenis wil zijn gisteren gepresenteerde 'voorlopig ontwerp' van het nieuwe topzwembad liever niet op die manier aanpassen. Hij wil dat ook PSV van de nieuwe hoofdingang gebruik gaat maken.

Verder bestond er in de catacomben van De Tongelreep, het oude Eindhovense zwembad, roerende eensgezindheid. Het Nationaal Zwemstadion, de bezegeling van het olympische zwemsucces van het Eindhovense superduo Pieter van den Hoogenband & Inge de Bruijn, gaat er komen.

Er spoelde daarom een ware golf van enthousiasme en optimisme door de catacomben. Burgemeester en wethouders waren die morgen akkoord gegaan met het voorlopig ontwerp en het kostenplaatje van 23,8 miljoen euro. Van dat geld is 16,4 miljoen al binnen. De rest dient van de provincie en uit Europese subsidieregelingen te komen. In oktober zal architectenbureau Koppert & Koenis het definitieve ontwerp leveren. Daarna volgt de aanbesteding.

Wethouder Jeugd & Gezin Maria Mittendorff en haar topambtenaar Guus Hulshof zeiden te hopen dat in april volgend jaar de eerste paal de grond ingaat. Eind 2005 kan er dan worden gezwommen in het nieuwe mega-complex op de Genneper Parken, pal naast het Indoorsportcentrum.

Het zwemstadion, een fraai geboogde hal van 7500 m2, gaat drieduizend vaste tribuneplaatsen krijgen, met ruimte op de perrons voor extra accommodatie. Er komt een extra diep bassin (van 25 bij 25) voor het schoonspringen. Het pronkstuk is het wedstrijdbad van 52 meter (de 2 meter extra is voor een beweegbaar perron). Het telt tien banen, de internationale eis voor de grote langebaantoernooien.

In Eindhoven wordt het bad extra diep gemaakt. Er is, na een eerste plan van 2.20, gekozen voor een diepte van drie meter, om 'de drukgolf' tegen te gaan zoals directeur Arie Heesterbeek duidelijk maakte. Het zal het zwembad, met andere technische snufjes van TNO, extra snel maken. Eindhovense insiders, met name de coaches Jacco Verhaeren en Eric Landa, waren nauw betrokken bij het bijschaven van de plannen.

Uit die expertise kwam ook het plan om naar het voorbeeld van het bezochte Manchester in dezelfde hal een extra trainingsbad aan te leggen. Onder het door milieu-eisen gevorderde talud wordt een - extra smal - bad van 50 bij 7,5 meter aangelegd, met allerlei andere opties voor topsport. 'Ons topsportgebiedje', noemden architect Koenis en zwempreses Kerkhoff het. Daar zou ook de verlangde achterdeur van het complex moeten komen.

Het aanleggen van dat toegevoegde topsportbad, met drie banen, is vooral een tegemoetkoming aan de breedtesport. Zwemmen is met 3,6 miljoen beoefenaren de grootste sport van Nederland (bron: SCP). De recreatiezwemmers kunnen, wanneer in 2005 het oude 50-meterbad is gesloopt, gebruikmaken van het grote wedstrijdbad. Zelfs het duik- en springbassin is daartoe beschikbaar. Het is de eeuwige spagaat, waarin een groot zwembad in Nederland zich bevindt.

Voor een WK langebaan zal het zwemstadion, naar de opvatting van KNZB-directeur Jos Kusters, te klein zijn. Het ontbreken van een tweede volledig geoutilleerd 50-meterbad is daarvoor, bij kandidaatstelling, een min. Eindhoven en de Nederlandse zwembond KNZB willen zich kandideren voor EK's, waarvoor de eisen minder streng zijn.

PSV, de club van Pieter van den Hoogenband, ziet de nieuwe behuizing vooral als de kans om de wachtlijsten weg te werken. 'We hebben 1500 leden', zei voorzitter Kerkhoff, 'en we willen naar de 2000 toe. Dan zijn we de grootste van Nederland.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden