Eindhoven even omgedoopt tot Frits Philips Stad

Meneer Frits is een eeuw en viert feest in zijn stad. Philips, zegt hij, hoort bij Eindhoven. Dus dat nieuwe hoofdkantoor in Amsterdam is helemaal niks....

Een golf van vertedering gaat door de zaal van het Muziekcentrum Frits Philips wanneer zaterdagavond de 100-jarige naamgever binnentreedt. Het verjaardagsconcert moet nog beginnen, maar het publiek komt uit de stoelen voor een staande ovatie.

Meneer Frits lacht zijn voortanden bloot en buigt theatraal, steunend op zijn houten stok. Als hij zit, geeft directeur Wim Vringer van het muziekcentrum hem het woord. ‘Wat wilde ge nou dat ik zeg?’, begint de jarige zijn korte toespraak uitdagend.

Waarna hij met pretoogjes uitlegt dat hij ‘niet tobberig in een stoeltje thuis’ wilde zitten tijdens zijn verjaardag en dat hij dankbaar is dat ‘Onze Lieve Heer mij die gezondheid geeft’. Hij bedankt de burgemeester en de Philips-mensen: ‘Nee, ge wordt niet vergeten.’

Meneer Frits beluistert drie stukken van het Philips Symfonie Orkest, waaronder de door Henny Vrienten gecomponeerde Ouverture Frits Philips 100 jaar. Daarna verlaat hij de zaal, weer onder een staande ovatie. Voor het podium maakt hij nog enkele joviale dirigeerbewegingen richting orkest.

Het Muziekcentrum Frits Philips heet echt zo. Maar zaterdag zijn gebouwen en plekken in Eindhoven tijdelijk omgedoopt ter ere van de 100-jarige ereburger. De plaatsnaambordjes zijn veranderd in Frits Philips Stad, op de Frits Philips Markt is het de hele dag feest. Het is Frits Philips Stadion, Frits Philips Universiteit, ja zelfs NS-station Frits Philips.

Ondanks de regen stroomt het publiek toe om het feest van meneer Frits mee te vieren. Op de Markt wordt gratis koffie en gebak geserveerd. Leerlingen van het ROC trakteren op ‘sprits van Frits’, terwijl de Jägermeister Hofkapel, de Southern Comfort Barber Mates, het Hasselbraamkoor en natuurlijk de Frits Philips Band voor muzikaal vertier zorgen. In een hoek van de feesttent hangt de intrigerende banier: ‘Gratis elektrische knakworst’. Studenten van de Technische Universiteit laten op een ingenieus apparaat zien hoe een gloeilamp werkt, waarbij knakworsten fungeren als gloeidraden. De hete worsten worden uitgedeeld aan het publiek. ‘Zo werkt zo’n lempke van Philips’, zegt een student.

De middenstand speelt gretig in op het eeuwfeest van meneer Frits. Een patisserie verkoopt Fritzke-gebakjes, een bloemist speciale boeketten waarin ‘lempkes’ zijn verwerkt. Het vervoersbedrijf heeft Fritske-buskaartjes. Ook de NS doet mee. Bij de ingang van het station deelt een NS-medewerker felicitatiekaarten uit aan voorbijgangers. ‘U moet nog de groeten hebben van meneer Frits’.

Bij het VVV-kantoor staan meer dan vijftig mensen in de rij voor de aanschaf van een Fritske-munt voor twee euro, die in winkels in Eindhoven voorlopig als wettig betaalmiddel wordt aangenomen. ‘Voor mij is het vooral een collectors-item’, zegt een wachtende. Binnen twee uur zijn de munten uitverkocht, deze week worden meer Fritskes geslagen.

Zaterdag is ook de dag van de vele anekdotes over meneer Frits. Zoals die keer dat oud-Philips-topman Boonstra hem rondleidde in het nieuwe hoofdkantoor in Amsterdam.

Meneer Frits, verklaard tegenstander van de verhuizing naar de hoofdstad, zag in de directiekamer van de Rembrandttoren zijn portret aan de muur hangen. ‘Kijk maar eens goed naar die ogen’, zei hij tegen Boonstra. ‘Zie je wat ze zeggen? Terug, ga terug! Ze zullen je blijven aankijken.’

Of neem het bezoek van minister-president Balkenende aan landgoed de Wielewaal, enkele weken geleden, om de bijna-jarige alvast te feliciteren. ‘Hedde gij niks beters te doen?’, begroette meneer Frits de premier.

Een feest voor het volk, zo wilde meneer Frits dat zijn verjaardag werd gevierd. Even was Eindhoven een onvervalste Philips-stad zoals vroeger. Zijn volgende verjaardag wil meneer Frits het rustig aandoen. ‘Over twee jaar maken we er weer een feestje van’, zei hij tegen burgemeester Sakkers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden