Eindexamens zitten er bijna op

De eindexamens zitten er bijna op. Op dinsdag volgen nog natuurkunde (havo) en management en organisatie (vwo), en op woensdag nog Frans (vwo). Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) ontving tot nu toe zeker 125.000 klachten van leerlingen. Dat zijn er al 2000 meer dan het totale aantal meldingen van vorig jaar.

Beeld ANP

De scholierenorganisatie denkt niet dat dit aan de verscherpte exameneisen voor havisten en vwo'ers ligt. De meeste klachten gaan volgens het LAKS over examenvragen. Ook bellen sommige jongeren om stoom af te blazen na een lastig examen. 'Maar met die klachten doen we niets', vertelt een woordvoerster.

Vooral het vwo-examen Nederlands zorgde voor onrust: bijna de helft van de vwo'ers deed hierover een melding. Toch paste het College voor Examens (CvE) de puntentelling voor dat examen niet aan. Dat gebeurde wel bij 9 andere examens, waaronder het havo-examen management en organisatie en het vmbo-examen Engels.

Het havo-examen Nederlands zorgde om een hele andere reden voor commotie. Het CDA stelde Kamervragen over een van de teksten die leerlingen daarbij moesten lezen. Dat was een interview met professor Roos Vonk van de Radboud Universiteit over de moraliteit van het eten van vlees.

Vonk baseerde zich daarin op een onderzoek van Diederik Stapel, de Tilburgse hoogleraar die bekend heeft met onderzoeksresultaten te hebben gefraudeerd. Hij stelde dat vleeseters egoïstischer zijn. Volgens het CDA had de fraude op het examen vermeld moeten worden.

Op de eerste examendag, bijna twee weken geleden, ging het verder gelijk mis bij de Zeeuwse scholengemeenschap Walcheren. Zo'n 80 vmbo'ers konden toen geen digitaal examen Nederlands maken, omdat het computernetwerk eruit lag. Hierop werden de examens naar afgelopen dinsdag verplaatst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden