Eindexamen gewoon eerst door eigen leraar nagekeken

Leraren blijven de eindexamens van hun eigen leerlingen als eerste nakijken. Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) wilde dat een externe docent voortaan de eerste correctie doet waarna de eigen docent de tweede controle zou uitvoeren. Maar hij ziet er in ieder geval het komende jaar van af om de huidige volgorde om te draaien, zei hij woensdag in de Tweede Kamer.

null Beeld anp
Beeld anp

Wel wil Dekker dat het nakijken zorgvuldiger gebeurt, want er glippen nu nogal wat fouten doorheen, blijkt uit onderzoek.

Eigen docenten kijken soms ,,bedoeld of onbedoeld'' soepeler na dan de tweede corrector, zei hij. Bovendien gebeurt de tweede correctie nu vaak steekproefsgewijs.

Dekker wil dat ze dit volledig en zorgvuldig doen. Hij verwacht wel betrokkenheid en de inzet van iedereen in de onderwijssector om de correctie daadwerkelijk te verbeteren.

Na het examen van 2016 zal hij opnieuw onderzoek doen naar de correctie. Als de uitkomsten niet zijn verbeterd, overweegt hij alsnog maatregelen door te voeren. Een omkering van de correctie blijft een optie, zei Dekker.

Vooral zijn eigen VVD en de PVV steunen hem daarin. In de Kamer en onder leraren zelf was veel verzet tegen het plan van Dekker. Leraren zouden dit als een blijk van wantrouwen opvatten en het nakijken zou langer duren.

Maatschappelijk vertrouwen
Dekker hamerde op een goede correctie, omdat anders het maatschappelijk vertrouwen in het diploma wordt ondermijnd. De Algemene Onderwijsbond (AOb) blijft erbij dat de volgorde bij het corrigeren van eindexamens zo moet blijven als die is.

,,De staatssecretaris is op het verkeerde been gezet en probeert het nu te redden met een jaar uitstel', aldus AOb-bestuurder Ben Hoogenboom. ,,De omkering hangt nu nog steeds boven de hoofden van de leraren.''

Volgens Hoogenboom kan Dekker beter met de VO-raad gaan praten ,,zodat leraren eindelijk genoeg tijd krijgen om de correcties uit te voeren''.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden