Eindeloos veel wetten en regels, maar geen garantie

De ingezonden brieven van dinsdag 15 december.

Beeld epa

Brief van de dag: Veel beloften, weinig garanties

Papier is geduldig. Door het rode licht rijden mag niet; toch gebeurt het, meestal zonder gevolgen. Het geldt ook voor dingen als: bellen in de auto, geen licht op je fiets, met een scooter zonder helm 60 km per uur rijden in de bebouwde kom. De lijst met wetten en regels is eindeloos, maar geeft geen enkele garantie. We spreken iets met elkaar af, schrijven het op en denken dat het dan allemaal goed komt.

Helaas is dit ook van toepassing op de 'historische' overeenkomst die gesloten is bij de klimaattop in Parijs. Je leest deze week overal zinnen als: de tijd van de fossiele brandstoffen is voorbij. Intussen kan niemand ons duidelijk maken hoe dit dan moet worden verwezenlijkt. Als puntje bij paaltje komt, zal blijken dat er ook dit keer weer erg weinig van terechtkomt.

In de Volkskrant stond terecht de opmerking van professor James Hansen: 'Het zijn loze woorden om een streefdoel vast te leggen en dat elke vijf jaar te verbeteren. Vage beloften, maar geen daden.' (Ten eerste, 14 december) Misschien moet je een en ander ook niet aan politici overlaten; ze praten immers ook (al eeuwen) over vrede op aarde... en zonder enig succes.

Ir. A.F.A. Houtepen, Breda

Minder opwarming?

De klimaattop is voorbij en het kader ligt er: de wereld moet onder 2 graden opwarming blijven. Weinigen beseffen dat dit bij de voortzetting van ons huidig gebruik van fossiele brandstoffen betekent dat er na 2030 géén enkele CO2-uitstoot meer mag plaatsvinden. Dat is al over 15 jaar!

Dit betekent een wereldwijde transitie naar duurzame energie. De enige manier waarop dit kan is zo snel mogelijk invoeren van een belasting op CO2-uitstoot. Het is simpel en effectief: wie broeikasgas uitstoot moet ervoor betalen.

Met een heffing van 100 euro per ton CO2-uitstoot krijgen bedrijven én consumenten de juiste prikkel om voortaan wel duurzame keuzen te maken. Dan gaat de CO2-uitstoot vanzelf in rap tempo naar beneden. Het is de gemiste kans van de klimaattop in Parijs: de wereldwijde invoering van een serieuze CO2-belasting. Als wij echt willen dat de opwarming onder 2 graden blijft, zullen we aan de slag moeten. We zullen onze politici in Den Haag en Brussel en de Verenigde Naties duidelijk moeten maken dat de consequentie van het klimaatakkoord is dat er spoedig een CO2-belasting komt.

Als dat lukt,is de klimaattop van Parijs alsnog geslaagd.

Erik Broekhuizen, Harmelen

Magisch moment

Mag ik voor 2015 verstrijkt nog één ergerwoordcombinatie aan de lange lijst toevoegen? Laaghangend fruit plukken, als in (Ten Eerste, 14 december) 'Met het aftreden van de Kamervoorzitter is het laagst hangende fruit geplukt'. Maar misschien kan er als troost een sappig appeltje of peertje naar mevrouw Van Miltenburg worden vernoemd, de Anouchka. Dan heb ik niks gezegd. Het zou zeg maar geen gamechanger zijn, wél een feestje, een magisch moment.

A. Lammers, Otterlo

Geen visie helaas

Waarom horen we toch zo weinig van de werkgevers over de vluchtelingen-instroom? Lees de bijdrage van Harrie Verbon (O&D, 14 december) en betrek de opmerkingen van Dijsselbloem erbij en het wordt duidelijk. Hele contingenten, flexibele, goedkope en deels goed opgeleide arbeidskrachten dienen zich aan zonder dat men er veel voor hoeft te doen. Ongetwijfeld tot hun genoegen en dat van vrijemarkt-liefhebbers.

Wie de dupe wordt, is bekend, maar nu zullen ook de middengroepen, die nu nog worden gepamperd met een 'belastingvoordeeltje', eraan moeten geloven, want betaald moet er worden. Verbon maakt weer eens een verwijt aan de PvdA, maar dat is onterecht. Alle linkse partijen laten het afweten: geen visie, geen oplossing.

Samen een front maken, bijvoorbeeld met vakbonden, schijnt ook al niet te gaan.

Henk van Ark, Zuidhorn

Leve Tv-recensie

'Tv-recensie' is iedere dag mijn eerst gelezen column. J.P. Geelen bepaalde tot voor kort mijn avond op Uitzending Gemist. Ik hoefde gewoon geen tv meer te kijken of de VPRO-gids te raadplegen. Ik zag alles wat ik altijd al wilde zien op de computer.

De vijf jonge deeltijd-opvolgers van JPG bepalen intussen ook mijn tv- kijkgedrag. Ik had niet anders verwacht. Nieuwe soms onverwachte zijwegen, ik kan ze wel of niet bekijken. De documentaire Strohalm, aanbevolen door Gidi Heesakkers, was een verpletterende aanrader. Geen kijkcijferkanon, dus niet in de verplichte voorkeurslijst. Kijk zelf maar waarom.

Ik kijk via 'Tv-recensie' al vele jaren erg selectief en bespaar dus veel tijd om andere creatieve en sportieve dingen te doen.

Ik luister nu ook veel radio. Waarom is er trouwens geen column Radio-recensie?

Liesbeth Witteveen, Vught

Ruttes taalgebruik

Mark Rutte, die op mij in eerste instantie overkomt als een beschaafd persoon met een beschaafd Nederlands taalgebruik, is mij tegengevallen. Hij noemt degenen die een deal met Fred Teeven hebben gesloten 'klootzakken'.

Eerder kapittelde hij Geert Wilders in de Tweede Kamer om zijn taalgebruik. Nu bezondigt hij zich er zelf aan. Laat hem beseffen, dat het op deze manier benoemen van criminelen niet zal helpen om ze op het rechte pad te brengen.

Henriette Leenders, oud-reclasseringswerker, Beek Ubbergen

Beeld afp

Naheffing

Ik mag toch verwachten dat de Belastingdienst nu voldoende gegevens heeft om Cees H. een naheffing te sturen?

Pieter van Wissing, Nijmegen

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden