Maarten van der Weijden na Franeker.

nieuwselfstedenzwemtocht

Eindeloos applaus langs Friese wateren én livestream: ‘Van der Weijden verbindt het land’

Maarten van der Weijden na Franeker.Beeld ANP

Meer eten en meer slapen. Met die lessen uit zijn eerdere poging passeerde Maarten van der Weijden maandagochtend het punt waar hij vorig jaar moest opgeven in Birdaard. Naar verwachting voltooit hij maandagavond zijn Elfstedenzwemtocht.

Iets voor 7 uur 's ochtends passeerde Maarten van der Weijden de jachthaven van Birdaard. In 2018 moest de zwemmer op dat punt, na 163 kilometer zwemmen, zijn Elfstedentocht staken omdat hij te ziek was. Volgens familieleden maakt Van der Weijden het nu goed.

Vlak voor de Friese jachthaven nam hij een korte medische pauze, omdat hij last had van schuurplekken van zijn zwempak. Dat is wat ruimer gemaakt. Daarna zette Van der Weijden koers naar Dokkum. Rond 10 uur 's ochtends kreeg hij daar zijn tiende, en tevens voorlaatste, stempel. Maandagavond hoopt Van der Weijden te finishen in Leeuwarden.

Eindeloos applaus

Op de cadans van eindeloos applaus langs de wateren van de Friese elf steden zwemt Van der Weijden zijn Elfstedentocht. Zondagavond lag hij nog voor op schema. Rond half elf had hij in 53 uur zo'n 155 kilometer afgelegd, waarmee hij anderhalf uur sneller was dan gepland. Kort daarop moest hij zijn zwemtocht echter, langer dan voorzien, onderbreken voor wat slaap. De zwemmer had last van uitputtingsverschijnselen.

Vrijdagavond nam Van der Weijden afscheid van zijn vrouw in Leeuwarden en begon hij aan de Elfstedenzwemtocht van 196 kilometer. De olympisch zwemkampioen op de 10 kilometer van Peking (2008) zamelt met zijn actie geld in voor onderzoek naar kanker. Van der Weijden overleefde leukemie en zegt te kampen met een ‘overleversschuld’, die hij met de doneeractie hoopt in te lossen. Zondagmiddag stond de teller op ruim 1,4 miljoen euro.

‘Hij verbindt het land met een positieve, krachtige instelling’, is een van de vele steunbetuigingen bij de online livestream van de NOS. Waar het kan, moedigen omstanders hem langs de waterkant in groten getale aan, rijden oldtimer tractoren met hem mee of klinkt het Friese volkslied. Bij aankomst in de steden is het iedere keer een waar volksfeest. ‘Fantastisch dat zo veel mensen me helpen’, zei hij bij aankomst in Stavoren. Veelvuldig blijft bij grote drommen mensen één borstcrawlende arm als begroeting iets langer omhoog.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

In tegenstelling tot vorig jaar krijgt de langeafstandszwemmer dit jaar niet alleen steun vanaf de kant. ‘YES! Wat fijn! We krijgen net van Wetterskip (het Waterschap, red.) te horen dat de waterkwaliteit goedgekeurd is! Geen poepbacterie te bekennen! Meezwemmers doen dit jaar wel mee!’, twitterde Van der Weijden vooraf.

Vier kilometer per uur

Met zijn trage armslagen in het water gaat Van der Weijden met zo’n vier kilometer per uur vooruit, wat voor veel meezwemmers nog niet meevalt. Harlingen (120 kilometer) bereikte Van der Weijden met Kay van der Kooi, de weduwnaar van de in januari aan kanker overleden topschaatser Paulien van Deutekom (37).

Vorig jaar haalde Van der Weijden 5 miljoen euro op met zijn eerste poging, maar hij moest na 163 kilometer uitgeput opgeven. Dit jaar eet en slaapt hij meer. Zaterdagavond werd Van der Weijden misselijk, maar volgens zijn coach had hij daar zondagochtend, na 2,5 tot 3 uur slapen op een boot, geen last meer van. Om niet te hoeven lopen werd hij bij sluizen in een soort zwevende brancard door een kraanwagen naar de andere kant gehesen.

Bij het bereiken van iedere stad kreeg Van der Weijden een stempel, net als de schaatsers van de echte Elfstedentocht. Aan het einde wacht hem desondanks niet het Elfstedenkruisje. ‘Ons kruisje is alleen bedoeld voor leden die de tocht op schaatsen volbrengen’, zei voorzitter Immie Jonkman zondag. ‘Zo is dat vastgelegd, daar wijken we niet vanaf.’

Het leidde op internet tot het nodige ongenoegen, maar de Maarten van der Weijden Foundation begreep het wel. ‘Natuurlijk krijgt Maarten geen kruisje van de Friesche Elfsteden; hij heeft niet geschaatst. Of van de Fietselfsteden; hij heeft niet gefietst. Of van Elfstedenwandeltocht; hij heeft niet gewandeld.’ Het laat zich raden wat hij maandagavond wél opgespeld hoopt te krijgen: ‘Maarten én meezwemmers krijgen na hun finish een Elfstedenzwemtocht-kruisje.’

LEES OOK:

De Elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden: is dit nog wel topsport?

Maarten van der Weijden is overlever, zwemmer, geen held, schrijft Willem Vissers in zijn column.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden