Commentaar

Eindelijk ziet kerk belast verleden onder ogen

Met regeling voor niet erkende misbruikslachtoffers neemt de r.k. kerk zweem van onwilligheid weg.

Paus Franciscus tijdens een mis in de Sixtijnse Kapel. Beeld afp

Slachtoffers van misbruik door priesters hebben een lange weg moeten afleggen voordat ernst en omvang van het verschijnsel werden onderkend. 'Wir haben es nicht gewusst', was in 2010 de ongelukkige reactie van kardinaal Ad Simonis op het aanzwellend rumoer over misbruik binnen de rooms-katholieke kerk. Deze uitspraak stond model voor de onwil van de moederkerk om opening van zaken te geven, om het leed van slachtoffers te erkennen en daders adequaat te straffen. Hijzelf bleek over zijn eigen aandeel overigens niet de waarheid te hebben gesproken: uit zijn vorig jaar verschenen biografie bleek dat hij in elk geval op de hoogte was van beschuldigingen tegen de vroegere Utrechtse hulpbisschop Jan Niënhaus (1929-2000).

Maar onder invloed van niet te negeren feiten en onder aanvoering van een schuldbewuste paus lijkt de rooms-katholieke kerk haar belaste verleden onder ogen te willen zien. Paus Franciscus kondigde vorige week vijf maatregelen aan ter bestrijding van seksueel misbruik - waaronder een meldplicht voor bisschoppen van klachten over seksueel misbruik, en de instelling van een nieuwe kerkelijke rechtbank voor ontuchtzaken. In Nederland besloot de bisschoppenconferentie het Meldpunt Seksueel Misbruik langer open te houden (tot 1 mei jongstleden). Verder is een regeling in de maak voor misbruikslachtoffers wier klacht ongegrond is verklaard wegens gebrek aan 'steunbewijs' door medeklagers. Twee jaar geleden had Wiel Stevens, de voorzitter van de klachtencommissie van het Meldpunt, al verklaard dat 'het overgrote deel' van de afgewezen klagers wel degelijk is misbruikt, maar dat het recht nu eenmaal geen veroordeling op grond van één verklaring toelaat.

Naar het zich laat aanzien, zal de rooms-katholieke kerk daar nu consequenties aan verbinden door de schaderegeling op enigerlei wijze uit te breiden tot niet erkende misbruikslachtoffers. Daarbij neemt ze terecht het risico van valse aanklachten op de koop toe. In de eerste plaats zal het Meldpunt na de behandeling van ruim 3.500 gevallen bedreven zijn geraakt in de beoordeling van 'de authenticiteit van de klacht'. Belangrijker is dat de kerk elke zweem van onwilligheid moet wegnemen. Daarvan lijkt ze zich ten volle bewust.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden