Eindelijk weer zon voor Scheveningen

De stoelen staan omgekeerd op tafel, het seizoen is voorbij. Maar Scheveningen kan zich weer verheugen op een nieuw badseizoen. Nadat vorige week het Kurhaus van eigenaar verwisselde, werd vandaag aangekondigd dat de Pier van Scheveningen in 2015 weer open gaat.

De Pier in Scheveningen bij slecht weer Beeld anp
De Pier in Scheveningen bij slecht weerBeeld anp

Investeringsmaatschappij ZEP Holding en KondorWessels Vastgoed hebben er 3 miljoen euro voor betaald.

De Pier stond lange tijd weg te kwijnen. Het bouwwerk stond sinds maart 2012 te koop en werd in oktober 2013 voor wandelaars gesloten vanwege betonrot en ander technisch ongemak. Eigenaar Van der Valk had de deuren van zijn restaurant annex casino toen al langer gesloten.

De fut was er duidelijk uit, en de loop ook: toeristen besteedden te weinig in de winkeltjes. Ook de toegang tot het de wandeldek ging op slot. Den Haag liet achterstallig onderhoud uitvoeren en stuurde de rekening aan Van der Valk.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Wilde plannen

De onderkomen Pier, in 1961 door prins Bernhard geopend, bleef echter tot de verbeelding spreken. Er borrelden talloze wilde plannen op. Er moesten appartementen op komen, bedacht de een. Hotelkamers, zei de ander. Een groep Chinese investeerders zou interesse hebben. De ene artist's impression was nog fraaier dan de ander. Zeehengelclub De Pierewaaiers raakte 20.000 euro kwijt die ze toevertrouwde aan een vage investeerder. Raadslid Richard de Mos stak zijn hand in het vuur voor deze 'meesteroplichter'.

In september 2013 zou de Pier worden geveild, maar het feest ging niet door. Er waren geen deelnemers, liet curator Marc Udink destijds weten. Volgens hem hadden tien serieuze partijen allemaal afgehaakt: niemand had zich bij de notaris laten registreren als bieder.

De malaise 'op' Scheveningen beperkte zich niet tot de Pier en het Kurhaus. Menig toerist bleef weg omdat het strand werd opgespoten en omdat er werd gewerkt aan de nieuwe Boulevard, ontworpen door de Spaanse architect Manuel de Solà-Morales. Het weer deed een aantal zomers ook al niet echt mee.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Dramatisch

Scheveningen trekt jaarlijks 17 miljoen bezoekers, aldus de gemeente Den Haag. De stad heeft 1,2 miljoen hotelovernachtingen, waarvan 35 procent aan zee. Jaarlijks besteden toeristen 27 miljoen euro in de badplaats. 'Toch heeft iedereen het moeilijk hier', zei Herman van der Dussen van restaurant De Mollige Haan in februari 2013 tegen de Volkskrant. 'De reserves zijn op, er zit geen vlees meer op de botten. En drie zomers is het weer dramatisch geweest.'

Inmiddels lijkt het weer de goede kant op te gaan. De Boulevard is af, de sleephopperzuigers liggen niet meer voor de kust. De strandtenten, inmiddels alweer in de winterstalling, hebben een redelijke zomer gedraaid.

Mogelijk komt er op de Pier een Easyhotel. Dan Metcalfe, hoofdfranchisenemer van Easyhotel Benelux, liet vorig jaar al zijn belangstelling doorschemeren. 'Wij zien goede kansen voor een hotel op deze markante locatie. Ik woon zelf vlak bij het strand in Scheveningen en ken de pier dus goed. Het zou jammer zijn als dit monument verdwijnt. Potentiële kopers van de pier mogen zich bij ons melden. Misschien kunnen wij hen helpen de exploitatie tot een succes te maken.'

Die koper is vandaag eindelijk gevonden. 'Er is witte rook', aldus curator Udink.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden