'Eindelijk standbeeld voor de gewone Hagenees'

Ut platpratede stgipkaraktâh Haagse Harry, dankzè wie ut Haags is ùitgegroeid tot ut paupelèhste dialek van Neidâhland, hep sins dondâhdag un ège standbeild op de Graute Marrek.

Jeroen van Raalte
Het standbeeld van Haagse Harry werd vanavond onthuld op de Grote Markt in Den Haag. Beeld anp
Het standbeeld van Haagse Harry werd vanavond onthuld op de Grote Markt in Den Haag.Beeld anp

'Den Haag had al het Haagsche Jantje als standbeeld voor de elite en Louis Couperus voor de intellectuelen. Nu is er eindelijk een standbeeld voor de gewone Hagenees', zegt de Haagse cabaretier Sjaak Bral.

Harry is een ADO-hooligan, maar wel maatschappelijk betrokken. 'Hij is het prototype Hagenees. Grofgebekt, maar met een klein hartje. Hij is steuntrekker, hij doet niks, en heeft vooral kritiek. Maar hij mag plat praten, zijn humor is cynisch en geraffineerd', zegt Robert-Jan Rueb, de 'broeâh' van de in 2014 overleden geestelijk vader van Haagse Harry, Marnix Rueb - die overigens keurig ABN sprak. Harry spreekt zich uit over de actualiteit en strooit daarbij volgens Bral 'geen korreltje, maar kilo's zout in de wond'.

'Kap Nâh!! Lekkâh Belangrèk'

Het 2,5 meter hoge standbeeld, dat donderdagavond werd onthuld, draagt een T-shirt met daarop 'Kap Nâh!! Lekkâh Belangrèk'. Die tekst, die 's middags al uitlekte - letterlijk, de regen maakte het afplakpapier doorzichtig - is door Hagenezen zelf ingestuurd. Achter zijn rug houdt Haagse Harry zijn middelvinger opgestoken. In het beeld, dat naar de Schildersbuurt kijkt ('naar mijn mening de juiste richting, weg van het Binnenhof', aldus Bral), is de as van Marnix Rueb verwerkt. Het beeld is ontworpen door kunstenaar Bouke Schuemie en uitgevoerd door keramiekatelier Struktuur68.

Vorig jaar kreeg Rueb postuum de Haagse cultuurprijs van 50 duizend euro toegekend, waarvan de 'skulleptuâh' op de Grote Markt is gefinancierd. Dankzij Ruebs werk kreeg het Haags volgens wethouder Joris Wijsmuller 'een unieke identiteit en herkenbaarheid'.

Interview Sjaak Bral

Sjaak Bral (52), stadskomiek en goede maat van de in 2014 overleden tekenaar Marnix Rueb, mocht het eerbetoon aan de creatie van zijn vriend vanavond onthullen. De Volkskrant sprak met Bral, lees het interview hier terug.

Populariteit

De stripfiguur ontstond begin jaren negentig, 'toen de hele Schilderswijk nog in trainingspak liep en met leggings om lubberende benen', aldus broer Rueb. In totaal zijn bijna een half miljoen albums verkocht. 'Harry heeft Den Haag op de kaart gezet, maar ook het Haags als taal. Alles is fonetisch geschreven, als je het hardop voorleest kan iedereen Haags praten', zegt Rueb.

Harry's populariteit schiet volgens Bral door alle lagen van de bevolking. 'Dat gaat tot aan de burgemeester en - zo weet ik uit zeer betrouwbare bron - de koning. Willem-Alexander is groot fan, de stripboeken liggen in het paleis. Laatst werd ik gebeld door André Rieu, die blijkt een enorm fan te zijn van de Haagse taal. Zelfs Marokkanen in de Schilderswijk vinden het mooi.'

Striptekenaar en bedenker van Haagse Harry, Marnix Rueb, overleed in 2014. Beeld anp
Striptekenaar en bedenker van Haagse Harry, Marnix Rueb, overleed in 2014.Beeld anp

Bral ziet het standbeeld als potentieel bedevaartsoord, 'echt zoiets als I Amsterdam, een beeld waar iedereen een foto bij wil maken'. Tegelijkertijd is Haagse Harry wat hem betreft een ode aan de verdwijnende Hagenees. 'Den Haag is enorm aan het veranderen, meer dan de helft van de inwoners is niet meer van Haagse komaf. De taal verandert, het Haags vermengt zich met al het andere dat mensen spreken.'

Donderdag is door Den Haag Marketing ook dehaag.com gelanceerd, een Haagse versie van de toeristische culturele website. Daarvoor is een speciaal Haags algoritme geschreven, gebaseerd op Ut Groen-Geile Boekie dat door de gebroeders Rueb en Sjaak Bral over het Haagse dialect is geschreven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden