Eindelijk sloeg de trom 'voorwaarts!'

Een compagnie Friese schutters trekt ten strijde.

Beeld anp

Leeuwarden, 18 februari 1831

Om half zeven uur sloeg de trommel tot het appèl. Ik vreesde voor den goeden afloop der zaak. De manschappen, die zonder verlof, voor het laatst nog eens tot hunne betrekkingen waren teruggekeerd, om afscheid te nemen, waren den vorigen avond nog niet wedergekeerd en die teruggekomen waren, hadden den nacht aan Bacchus en misschien ook aan Venus gewijd.

Vijf man van mijne kompagnie hadden den nacht in de kazerne doorgebragt; de overigen waren dus allen absent. Toen echter de trommel den aanstaanden afmarsch aankondigde, kwamen zij bij geheelen troepen opdagen, maar, zooals ik wel gevreesd had, velen beschonken en anderen half slapende.

Het duurde lang voor wij dat volkje in orde hadden geschaard; deze nam een teeder afscheid van zijn meisje, die van zijne zuster, een ander van zijne ouders. Daarenboven hadden wij de beste krijgstugt ook nog niet bij ons volk ingeprent, en door den drank bevangen, luisterde het nog minder naar ons.

Ik verheugde mij dat ik slechts één absent had, die buiten de poort ons nog achterna kwam loopen. Eindelijk sloeg de trom 'voorwaarts!' en de trein, voorafgegaan door de muzijk der stedelijke schutterij, nam den optogt aan, nadat er nog eerst liedjes aan de schutters werden rondgedeeld van Robidé van der Aa.

Een verbazende menigte menschen begeleide ons. Velen waren aangedaan. In verscheidene huizen tenminste zag ik vrouwen met doeken voor de oogen. Het tegendeel had er onder het volk plaats, alles zong en jubelde dat het een aard had.

Hendrik Gerrit Cannegieter (1804-1881), arts en kapitein der schutterij. Uit Het verhaal van den tiendaagschen veldtocht. P. Noordhoff, 1930.


Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden