Eindelijk prijst Ballerini de dag dat hij met fietsen begon

Franco Ballerini loopt met zijn fiets in de hand en een bezorgd gezicht over de Place Général De Gaulle. Wie informeert naar zijn gezondheid, krijgt een vage glimlach ten antwoord....

Van onze verslaggever

Bart Jungmann

ROUBAIX

Franco Ballerini werpt kushandjes naar het publiek en houdt een kassei in de hoogte. Het publiek scandeert de naam van Gilbert Duclos-Lassalle die met een fles water opdringende journalisten wegjaagt.

Ballerini zegt: 'Ik heb twee jaar geprobeerd een zwarte dag te vergeten. Vandaag is dat eindelijk gelukt.' Duclos-Lassalle zegt: 'Misschien dat ik volgend jaar weer meedoe. Zo kan ik eigenlijk geen afscheid nemen.' Het is in Roubaix zondagmiddag kwart voor vijf. Ballerini heeft Parijs - Roubaix gewonnen en Duclos-Lassalle heeft hem verloren.

Alle gedachten op en rond het Vélodrome aan de Avenue Maxence van der Meersch gaan terug naar dezelfde plek twee jaar geleden. Franco Ballerini heeft alle kasseien tussen Compiègne en Roubaix uit de weg gereden en stormt de wielerbaan op. Gilbert Duclos-Lassalle sterft in zijn wiel. Ballerini is zo zeker van zijn zaak dat hij de sprint van kop af aan gaat. Een foto wijst uit dat Duclos-Lassalle heeft gewonnen en Ballerini verloren.

Achteraf zegt Duclos-Lassalle: 'Als ervaren jager weet ik dat het laatste hagelschot raak moet zijn.' Ballerini zegt de dag te vervloeken dat hij met fietsen begon en zijn laatste kans te hebben verspeeld op een zege in Parijs - Roubaix, zijn Parijs - Roubaix.

Vorig jaar hield Ballerini woord met een derde plaats, maar gisteren, op 30-jarige leeftijd, logenstrafte hij zijn eigen voorspelling. Als een locomotief met twee benen als machtige aandrijfassen dendert hij Roubaix binnen, de concurrentie ditmaal op een veilige afstand. Vier dagen eerder lag hij nog kermend op het asfalt, nu gaan zijn armen de lucht in als een daverend slotakkoord van een wonderbaarlijke wederopstanding.

Woensdag was Franco Ballerini in Gent - Wevelgem dertig kilometer voor de finale onderuitgegaan. Voordat de hulptroepen waren gearriveerd, had hij zelf zijn schouder weer in de kom getrokken. Die schouder was al vaker eruit geschoten, dus hij wist hoe te handelen. Maar pezen hadden een flinke oplawaai gekregen, een start in de 'Hel van het Noorden' leek uitgesloten.

Dinsdag had Gilbert Duclos-Lassalle een rit gewonnen in de Ronde van Baskenland, zijn vaste voorbereiding op de de meest gevreesde klassieker. De toekomst zag er zonnig uit.

'Monsieur Paris - Roubaix' noemen ze hem in Frankrijk. Veertig jaar oud, al van de partij sinds 1979 en winnaar in 1992 en 1993. Een man van middelbare leeftijd met de grijns van een kind en in de vorm van zijn leven. Parijs - Roubaix is volgens Duclos-Lassalle een wedstrijd voor een gezonde geest in een gezond lichaam en ze mochten hem best bij de favorieten rekenen.

Vrijdag had Franco Ballerini een stukje gefietst om te kijken hoe het ging en besloten dat het maar moest gaan. Teamarts Van Mol had de pezen bekeken en ging akkoord, al schatte hij de kans dat Ballerini Roubaix zou halen op 40 procent.

Zondag - het finish-percentage stijgt naar 60 - is Ballerini nog steeds van de partij als Parijs - Roubaix op honderd kilometer van het einde echt begint met een ontsnapping van de Duitser Bernd Dietz en de Italiaan Andrea Tafi. De Belg Eric Vanderaerden en de Rus Vjatsjeslav Ekimov voegen zich bij hen. Onder invloed van met name de laatste groeit de voorsprong explosief. Tafi krijgt van ploegleider Lefevere opdracht zijn werkzaamheden op een laag pitje te zetten. Hij heeft nog een paar echte ijzers in het vuur. Ballerini bijvoorbeeld.

Samen met Ludwig en Sciandri gaat Ballerini in de tegenaanval, maar ze worden weer bijgehaald door een groep met daarin de ploeggenoten Bortolami en Museeuw die óók onderuit was gegaan in Gent - Wevelgem en óók nergens last van lijkt te hebben. Ballerini krijgt een lekke band, Ballerini keert terug in de groep en jaagt onmiddelijk achter de inmiddels ontsnapte Bortolami en Capiot aan.

Capiot lost op een kasseienstrook en de overmacht van Lefevere's ploeg dit voorseizoen vindt zijn weerslag in de verpletterende duo-achtervolging van Ballerini en Bortolami. Ze hebben de kopgroep in een mum van tijd te pakken. Op kilometer 221 krijgt Franco Ballerini het echt op zijn heupen, een heerlijke solotocht begint.

Duclos-Lassalle heeft een plekje gevonden in het pelotonnetje dat dan al op 1.45 minuten rijdt. Hij heeft geen ploeggenoot meer in de buurt en krijgt een lekke band. Een kreet van teleurstelling klinkt door Frankrijk en de cameraman laat zich dit geval van pech onderweg niet ontglippen. 'Merde', roept Duclos-Lassalle. Zijn ogen spuwen vuur. De motor verspert ploegleider Legeay de weg. Als Duclos-Lassalle weer op de fiets zit, heeft hij de kasseien voor zich alleen.

'Door jullie heb ik Parijs - Roubaix verloren.' Duclos-Lassalle is nog altijd woedend als hij zijn fiets tussen journalisten tot stilstand brengt. Een half uur later, onder de befaamde douches bij de wielerbaan, heeft de realiteit alweer de overhand. 'Ik had zwaar de kolere in door die lekke band. Ik had nog best tweede kunnen worden, maar Ballerini had ik nooit meer ingehaald. Die was vandaag te goed.'

Twintig meter verderop praat Patrick Lefevere als een trotse vader over zijn discipel. Ja, Lefevere weet nog dat hij Ballerini anderhalve maand geleden na diens winst in Omloop Het Volk voor dom had versleten. Hij weet nog precies de woorden. 'Ballerini verstaat alleen de taal van aanvallen.' Maar de zege in de Omloop heeft hem rustiger gemaakt, verstandiger ook. En misschien was die valpartij in Gent - Wevelgem wel een zegen geweest. Meedoen was vandaag belangrijker dan winnen.

Ballerini glundert op de persconferentie. Mooie dag geweest, mooiste overwinning. Nog last gehad van de schouder? Helemaal vergeten op het laatste stuk. 'Dan wil je alleen maar zo snel mogelijk in Roubaix zijn.'

ROUBAIX: Parijs - Roubaix, derde wedstrijd wereldbeker: 1. Ballerini (It) 266,5 km 6.27.08 (41,303 km/u), 2. Tsjmil (Mol) 1.56, 3. Museeuw (Bel), 4. Ekimov (Rus), 5. Capiot (Bel), 6. Vanderaerden (Bel) 2.00, 7. Baldato (It), 8. Moncassin (Fr), 9. Aldag (Dui), 10. Bortolami (It), 11. Yates (Eng), 12. Sciandri (It), 13. Van Hooydonck (Bel), 14. Tafi (It), 15. Dietz (Dui), 16. Nelissen (Bel), 17. Bauer (Can) 2.24, 18. Loda (It), 19. Duclos-Lassalle (Fr) 2.36, 20. Zanini (It), 21. Hincapie (VS), 22. Gorini (It), 23. Peeters (Bel) 5.34, 24. Ludwig (Dui), 25. Sergeant (Bel), 33. Hoffman 6.36, 35. Veenstra, 36. Knaven, 39. Maassen, 48. Van der Poel 7.29, 51. Mulders, 65. Cornelisse 14.55, 69. Van Bon, 81. Blijlevens 19.52, 91. en laatste Salvato (It) 41.32.

Stand WB: 1. Museeuw 80, 2. Tsjmil 60, 3. Ballerini 58, 4. Baldato 57, 5. Jalabert (Fr) 50, 6. Fondriest (It) 40, 7. Ekimov, Chiappucci (It), Bartoli (It) 32, 10. Zanini 31, 11. Bortolami, Skibby (Den) 26, 13. Rebellin (It) 20.

Stand WB ploegen: 1. MG (It) 29, 2. Mapei (It) 27, 3. Novel (Ned) 16, 4. Lotto (Bel) 15, 5. Brescialat (It), TVM (Ned), Mercatone (It), Carrera (It), Telekom (Dui) 10.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden