Eindelijk opgestapt

De Italiaanse bankpresidentAntonio Fazio leek lange tijd onaantastbaar, maar moest maandag toch het veld ruimen door de heftige naweeën van de overnamestrijd rond Antonveneta....

Fazio heeft in het gevecht om de Italiaanse bank Antonvenetaoverduidelijk oneerlijke spelletjes gespeeld. ABN Amro mochtlange tijd zijn belang in Antonveneta niet uitbreiden, terwijlconcurrent Banca Popolare Italiana (BPI) door Fazio werdvoorgetrokken. De rol van Fazio kwam aan het licht toenontluisterende opnames over telefoongesprekken tussen Fazio enBPI-topman Fiorani in de media kwamen. De gesprekken gavenjustitie materiaal in handen om Fiorani en later Fazio tevervolgen. De aanklacht tegen Fazio voor het faciliteren vanhandel met voorkennis, deed de 69-jarige bankpresidentuiteindelijk de das om.

De affaire-Fazio zal verstrekkende gevolgen hebben voor hetinternationale bankwezen. In Italië zal de bankpresidentvoortaan worden benoemd voor een periode van maximaal acht jaar.De opvolger van Fazio kan het zich niet nogmaals permitterenItaliaanse banken voor te trekken. Voor buitenlandse banken biedtdit de kans voet aan de grond te krijgen in de nog altijdversnipperde Italiaanse bankenmarkt.

Ook in andere Europese landen zullen overheden en centralebanken wel twee keer uitkijken alvorens zij buitenlandse partijende deur zullen wijzen. Zo zal Frankrijk, dat eind jaren negentigzijn bankwezen nog met hand en tand verdedigde, zich dergelijkprotectionistisch gedrag niet snel nogmaals veroorloven. Het isalleen jammer dat de affaire-Fazio op Europees niveau nog nietheeft geleid tot een aanpassing van de regels voor het bankwezen.Zo heeft de Europese Centrale Bank nog altijd onvoldoende machtom in te grijpen.

Voor ABN Amro is het vertrek van Fazio een belangrijkemeevaller. Als de overname van Antonveneta is afgerond - diverseprocedures zijn nog niet ten einde - moet de Italiaanse dochterimmers blijven samenwerken met de Italiaanse centrale bank. Voortopman Rijkman Groenink is het een prettige gedachte dat Faziohierbij niet meer over de schouder meekijkt. De veranderdeverhoudingen maakt het voor de Nederlandse bank bovendienmogelijk om op termijn nieuwe overnames te doen. De deelnemingin het huidige Capitalia zou daarbij als springplank kunnendienen.

De mooie overwinning in Italië mag ABN Amro echter nietovermoedig maken. De bank moet eerst zijn plannen met Antonvenetawaarmaken. Gezien de problemen die de bank in de Verenigde Statennog altijd heeft om de interne controle van klanten op orde tekrijgen, is er bovendien ook in eigen huis nog voldoende werk teverrichten.Reageren? volkskrant.nl/commentaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden