Eindelijk op film: inwijdingsritueel van maffiagroep

Voor het eerst is het een Italiaanse anti-maffia eenheid gelukt een inwijdingsritueel van de maffiagroep 'Ndrangheta te filmen. Er waren eerder wel verhalen bekend van spijtoptanten over dergelijke inwijdingssessies, maar nog nooit kon justitie meekijken. Het onderzoek dat erop volgde, resulteerde vandaag in veertig aanhoudingen van 'Ndrangheta maffiosi in het noorden van het land.

Een still uit een van de filmpjes die de Carabinieri vandaag vrijgaf.Beeld ap

De beelden zijn korrelig en door een raam heen gedraaid. Maar het is duidelijk te zien hoe een aantal mannen hun hoofden richting de vloer wenden terwijl ze luisteren naar hun voorman. Zijn accent is plat, maar het geluid van de opname voldoende.

'Santisti', zegt hij. 'Op deze heilige avond, in de stilte van de nacht en onder het licht van de sterren, het schijnsel van de maan, vorm ik de heilige keten. In de naam van Mazzini, Garibaldi en Lamarmora open ik met woorden van nederigheid deze heilige bijeenkomst.'

En dan verzoekt hij zijn volgende woorden te herhalen, alsof het een priester is die twee mensen trouwt. Een diepe mannenstem geeft gehoor aan zijn verzoek en zegt na: 'Ik zweer dat ik tot aan de zevende generatie alles ontken over dit criminele genootschap om zo de eer te bewaken van mijn wijze broeders.'

De voorman gaat weer alleen verder en zegt: 'In de naam van Mazzini, Garibaldi en Lamarmora breng ik bij deze mijn stem uit over Giovanni Buttà. Ik kende hem hiervoor als wijze broeder, maar hij was nog niet ingewijd. Vanaf dit moment ken ik hem als mijn wijze broeder. In de stilte van de nacht, onder het licht van de sterren, het schijnsel van de maan, onderbreek ik deze heilige keten. In de naam van Mazzini, Garibaldi en Lamarmora beëindig ik met nederige woorden deze bijeenkomst.'

En dan stopt het filmpje. De historische Italiaanse leiders naar wie meermalen wordt verwezen - Garibaldi, Mazzini en Lamarmora - waren sleutelfiguren tijdens de negentiende-eeuwse Italiaanse eenwording. Rond die tijd kwam ook de maffia tot bloei.

(tekst gaat verder na de video)

'Ndrangheta

De 'Ndrangheta is een van de grootste maffia-organisaties van Italië en komt van origine uit de zuidelijke regio Calabrië - de teen van de laars. De groep reguleert bijna de gehele drugshandel met het Midden-Oosten en hun macht in de rest van het land, net als in Europa, neemt de laatste jaren zienderogen toe. Net als de pogingen van justitie hen een halt toe te roepen. De veertig gearresteerden woonden allemaal in het noorden van Italië, of over de grens in Zwitserland.

De arrestanten worden verdacht van afpersing en wapenhandel. Drie van hen zijn lokale ondernemers. Het jongste maffialid dat werd opgepakt is 25 jaar, de oudste, met de bijnaam Tarzan, is 78.

Naast het inwijdingsritueel werden vandaag nog twee videofragmenten vrijgegeven door openbaar aanklager Ilda Boccassini. Te zien is bijvoorbeeld hoe dezelfde groep middelbare mannen als in het eerdere filmpje elkaar uitgebreid groet, omhelst en kust.

Verwantschap in het DNA

De fragmenten - eerder dit jaar in het geheim opgenomen - zijn volgens aanklager Boccassini vrijgegeven om het publiek inzicht te geven in het probleem dat de georganiseerde misdaad heet; de Anti-Staat zoals zij het noemt. 'Deze fragmenten laten zien hoe sterk hun verwantschap, hun familiegevoel is. Maffiosi hebben dat in hun DNA. Ze kunnen hun clan alleen verlaten door samen te werken met justitie, of door te sterven.'

Uit eerdere verhalen van spijtoptanten is bekend dat de toplaag van de 'Ndrangheta bekend staat als 'Santa'. Inwijding tot die hoogste rang zou onder meer geschieden via een eed tegenover een pistool, een zelfmoordpil of een kogel. Het nieuwe lid wordt vervolgens aangeraden om altijd een kogel voor zichzelf over te houden, voor het geval van een 'ernstige vergissing'.

De maffia - een verzamelterm voor groepen als 'Ndrangheta, de Camorra en Cosa Nostra - is nog altijd een van de grootste problemen van het Italiaanse schiereiland. Er wordt vanuit gegaan dat de verschillende families samen meer verdienen dan de grotere bedrijven als FIAT. Ze zouden per jaar zo'n 100 miljard euro omzetten - bijna 10 procent van het binnenlands product.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden