Eindelijk komt schaaktweekamp tot leven

AMSTERDAM - SCHAKEN

WK-MATCH

Na twaalf gezapige schaakpartijen, die slechts een enkele keer voor opwinding zorgden, zal de WK-match Anand - Gelfand vandaag dan eindelijk tot leven komen. In een tiebreak, waarin partijen met beperkte bedenktijd worden gespeeld, is het niet langer mogelijk de strijd te ontwijken en te wachten op kansen die morgen of overmorgen misschien komen.


Vooral tijdens de laatste vier partijen hing de schaduw van de naderende tiebreak over de match. Voorzichtigheid was het parool, want er was immers altijd nog die laatste kans. In het verleden, toen de uitdager de WK-match moest winnen om de titel te veroveren, had altijd iemand er belang bij scherp op winst te spelen.


Oud-wereldkampioen Kramnik kwam in het afgelopen weekeinde met een origineel voorstel om grote omzichtigheid tegen het einde van een gelijk opgaande tweekamp in de toekomst te vermijden: 'Speel de tiebreak vóór het begin van de reguliere match, dan zal het net als vroeger tot het eind spannend blijven. De verliezer van de tiebreak weet immers wat hem te doen staat.'


Het kan in Moskou een lange dag worden. Om twaalf uur lokale tijd begint de eerste rapidpartij van een serie van vier, waarin de spelers 25 minuten bedenktijd krijgen plus tien seconden per gespeelde zet. Wie als eerste 2,5 punt verzamelt, wint de match en wordt uitgeroepen tot wereldkampioen. In 2007, toen voor het eerst een tiebreak nodig was om een WK-match te beslissen, versloeg Kramnik Topalov in de rapidpartijen met 2,5-1,5.


Als de rapidmatch in 2-2 eindigt, gaat het tempo omhoog. Er volgt een korte match van twee blitzpartijen, waarin de spelers vijf minuten bedenktijd krijgen plus drie seconden per gespeelde zet. Eventueel worden vijf snelschaakmatches van twee partijen gespeeld.


Een omstreden reglementsartikel treedt in werking als na vier rapid- en tien blitzpartijen nog steeds geen beslissing is gevallen. Dan volgt één alles beslissend vluggertje, dat bekend staat als de armageddon-partij. Na loting mag de winnaar kiezen: neemt hij wit, dan moet hij, met vijf minuten bedenktijd tegen zijn tegenstander vier, de partij winnen. Neemt hij zwart, dan heeft hij aan remise genoeg voor de eindzege.


Het ligt voor de hand Anand de grote favoriet te noemen. Als expert in het snelle spel heeft hij tientallen rapid- en blitztoernooien gewonnen. Gelfand was vaak een van zijn slachtoffers. In onderlinge snelle partijen staat Anand een straatlengte voor.


Maar vlak Gelfand niet uit. Niet voor niets won hij in 2009 het tweejaarlijkse World Cuptoernooi, waarin knock-out matches vaak door tiebreaks worden beslist. Kramnik zei het zo: 'Anand is goed in rapid en blitz, Gelfand is goed in tiebreaks. De kansen zijn dus gelijk.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden