NIEUWSBOLSONARO

Eindelijk is Bolsonaro verlost van zijn ‘griepje’

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro is na tweeënhalve week verlost van het coronavirus. Zaterdag bleek de testuitslag negatief. Hij deelde het nieuws op twitter met een foto waarop hij een pakje van het malariamiddel hydroxychloroquine omhooghoudt.

Joost de Vries
Jair Bolsonaro Beeld AFP
Jair BolsonaroBeeld AFP

RT-PCR voor sars-cov-2: negatief. Mooie dag aan allen’, schreef de president boven zijn foto. Op 7 juli testte Bolsonaro voor het eerst positief. Sindsdien kreeg hij nog twee keer een positief resultaat terug. Nadat hij dit weekend de negatieve uitslag kreeg, ging hij naar buiten voor een ritje op de motor - zonder mondkapje, al droeg hij wel een helm.

Terwijl de Braziliaanse president ruim twee weken in quarantaine verbleef in zijn ambtswoning Palácio da Alvorada in hoofdstad Brasília, liep het aantal besmetting in zijn land in recordtempo op. Deze week telde Brazilië vier dagen achtereen meer dan 50 duizend nieuwe gevallen. Dagelijks stijgt het dodental met gemiddeld duizend mensen. Inmiddels overleden 86,5 duizend Brazilianen aan covid-19 en zijn 2,4 miljoen besmettingen vastgesteld.

Griepje

Voor Bolsonaro was het zelf besmet raken eerder een geschenk dan een wake-upcall. De president heeft van meet af aan het virus gebagatelliseerd. Hij had grofweg twee manieren van reageren op vragen over corona: je ging er niet dood aan en als dat wel gebeurde hoorde dat bij het leven. Het is slechts ‘een griepje’, was zijn inmiddels meest beroemde understatement voor covid-19. En zie: de president kreeg inderdaad niet meer dan een griepje en had verder geen klachten.

Zijn antwoord op corona is het omstreden malariamedicijn hydroxychloroquine. Er bestaat geen bewijs voor de helende werking van het middel op covid-patiënten, bovendien wordt het afgeraden door artsen omdat het heftige bijwerkingen kan geven. Maar Bolsonaro gebruikte zijn twee weken in isolatie om vrijwel dagelijks het middel te promoten op sociale media: de president aan de ontbijttafel, pilletje erbij, grijns op het gezicht, duim omhoog. Wie hem niet wilde geloven, kon zelf zien dat hij het virus versloeg met een simpele hydroxychloroquine-kuur.

De president heeft politiek en financieel flink geïnvesteerd in het medicijn. Het leger heeft in zijn opdracht een massale voorraad geproduceerd. De kans is groot dat die pillen grotendeels op de plank blijven liggen. Ondanks zijn reclamecampagne wordt het middel niet massaal geslikt in Brazilië. Veel van zijn aanhangers geloven de president wel, maar menen dat het alleen nut heeft om hydroxychloroquine te slikken wanneer iemand daadwerkelijk besmet is.

LEES OOK:

Tienduizenden doden later is Bolsonaro nog steeds de held in Saltinho

Corona is slechts een griepje. Met deze stellige opvatting, die steeds wranger contrasteert met de omvang van de pandemie in Brazilië, heeft president Bolsonaro aan populariteit ingeboet. Maar niet in het dorp Saltinho. Daar is hij voor velen nog steeds het antwoord op de oude elite van links. ‘De coronamaatregelen van de lokale politici hier waren zwaar overtrokken.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden